Eğitim Kitapları

1. ÜNİTE ARAÇ KULLANMAYA HAZIRLIK VE ARACI KULLANMA

Araç Kullanmaya Başlamadan Önce Yapılacak Hazırlıklar


I.ÜNİTE ARAÇ KULLANMAYA HAZIRLIK VE ARACI KULLANMA

1. Araç kullanmaya Başlamadan Yapılacak Hazırlıklar


       


Aracınıza yaklaşacağınız taraftan gelen diğer araçların hız ve mesafelerine dikkat ettikten sonra aracınızın kapısını açmalısınız. Aracınıza binip şoför kapısını kapattıktan sonra ilk olarak şoför mahalini kontrol etmelisiniz. Şoför mahallini kontrol ederken el freninin çekili olmasına, vitesin boşta olmasına, tüm kapıların kapalı ve kaporta ile aynı hizada olmasına dikkat etmelisiniz.

a. Motor araç kontrolünün yapılması:                                                                            
Aracınızın kendiniz ve trafik için güvenli olduğunu anlamak için yapılacak kontroller şunlardır:

  • Aracınıza yaklaşırken kaportada, farlarda ve camlarda herhangi bir hasar olmadığını gözlerinizle kontrol edin.
  • Aracınıza yaklaÅŸacağınız taraftan gelen diÄŸer araçların hız ve mesafelerine dikkat ettikten sonra aracınızın kapısını açın.
  • Aracınıza girip kontağı açıp farları yaktıktan sonra aracınızın çevresinde dolaÅŸarak tüm lambaların çalıştığını kontrol edebildiÄŸiniz gibi aracınızın içindeyken de ışıkların duvardaki yansımalarına bakarak lambaları kontrol edebilirsiniz.
  •  Yakıt deposunun kapağı her zaman kapalı ve kilitli olmalıdır. Kapak açık bırakıldığı takdirde yakıt kaybına sebep olabilir veya yakıt tankınıza yabancı cisimlerin girmesine ve motorunuzun zarar görmesine neden olabilir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

    • Tekerlek jantlarının, jant kapaklarının ve tekerleri tutan bijonların sıkılı olduÄŸunu gözle kontrol etmelisiniz.
    • Lastik havalarını ve lastiklerin aşınmasını kontrol etmelisiniz. Fazla hava basılan bir lastik yol tutma gücünü azaltacağı gibi havası az olan bir lastik ise de jantlara zarar verip aracınızın kontrolünü zorlaÅŸtıracaktır.

    • Lastiklerin hepsinin hava basınçları aracınızın el kitabında tavsiye edilen seviyede olmadığı takdirde aracınız yana çekebilir veya aracınızın kontrolünü zorlaÅŸtırabildiÄŸi gibi direksiyon simidinde de sarsılmalara neden olur. Zamanla lastik sırtları aşınacağından lastik sırtlarındaki diÅŸ derinliÄŸi düzenli olarak kontrol edilmeli bu diÅŸ derinliÄŸi en az 1.6 mm olmalıdır.
    • Yapılan bu kontrollerden sonra kontak anahtarı 1 kez çevrilerek elektirik sistemi açılır tüm ışıklar açıldıktan sonra konsoldaki tüm göstergeler ve uyarı ışıklarının çalıştığı kontrol edilir. Daha sonra uzun ve kısa ışıklar, fren lambaları, sinyal ışıkları, dörtlüler ve geri vites ışığı duvarlardaki yansımalarına bakılarak veya dışarda bulunan bir baÅŸkasından yardım istenerek kontrol edilir.
    • Aracınızın el frenini ve vitesin boÅŸta olduÄŸunu kontrol ettikten sonra kaporta kapağının açma kolunu çekerek kaput kapağını açın.



    Şekil 1 Akünün kontrolü: Akü, kontağı çevirdiginizde marş motoruna ilk elektirik akımını verip motorun çalışmasını sağlar. Ayrıca akü, motorun çalışmadığı veya elektirik üretmediği zamanlarda lambalar, radyo ve elektirik ile çalışan diğer parçaların gereksinimi olan elektirik enerjisini sağlamaktadır. Akünün bakımında, elektrolit seviyesinin düşük olduğu gözlemlendiğin de saf su ilave edilmelidir. Akünün üzerinde eksi ve artı kutup olmak üzere iki farklı kutba vardır. Artı kutuba herhangi bir şekilde şasi yaptırırsanız patlama tehlikesi olabilir. Bu yüzden akünün kontrolünün eğitimli ustalar tarafından yapılması daha uygundur.


    Şekil 2 Hidrolik fren yağı: Günümüzde kullanılan araçların genelinde hidrolik fren sistemi vardır. Fren pedalına bastığınızda sistemdeki hidrolik yardımıyla basınç frenlere iletilir ve uyguladığınız basıncın gücüne göre aracınız yavaşlar veya durur. Yağ seviyesi belirli aralıklarla kontrol edilmeli, fren hidrolik yağı yağ kutusu üzerindeki maksimum ve minimum çizgileri arasında olmalıdır. Yağ seviyesi minumum seviyenin altına düşerse aracınızın fren sistemi çalışmayabilir ve duramazsınız.

    Şekil 3 Soğutma suyunun kontrolü: Çalışarak ısınan motor suyu soğutma sisteminin yardımıyla devirdaim ederek motorun ısısının belirli bir seviyede kalmasını sağlar. Soğutma sisteminde arıza olan veya yeterli suyun bulunmadığı sistemlerde motor aşırı derecede ısınarak su kaynatır ve bu ısınmadan dolayı motor parçalarını sıkıştırarak çalışamaz duruma getirir. Su kaynatan veya uzun süredir çalışan bir motorun soğutma sisteminin içinde basınçlı sıcak buhar olabileceğinden radyötör kapağına dokunmamalı eğer radyötör kapağını açmak gerekiyorsa kapak bir bez parçası veya gazete ile tutulmalı veya soğuyuncaya kadar bekledikten sonra açılmalıdır. Su seviyesi soğutma suyu kutusundaki maksimum ve minimum seviyeleri arasında olmalıdır. Su eklemek için şekil 3 de görülen radyötör veya soğutma suyu kutusu kapağının ilk önce dörtte biri kadarı yavaşca çevrilip içindeki basınçlı buharın tamamen çıktığından emin olunduktan sonra kapak açılır su veya antifiriz ile maksimum seviyesine kadar doldurulur. Daha sonra araç az bir süre çalıştırılıp suyun devirdaim yapmasından sonra motor kapatılarak su seviyesi tekrar kontrol edilir. Sıcak motora soğuk su eklerseniz motor bloğunda çatlamalara sebep olabilir.


    Şekil 4 Silecek suyunun kontrolü: Aracın silecek suyu kutusuna sıcak havalarda temiz suyla kışın soğuk havalarda ise donmalara karşı antifiriz karışımlı özel suyla doldurulmalıdır.



    Şekil 5 Hidrolik direksiyon yağı: Genelde motora bağlı olan hidrolik direksiyon pompası tarafından üretilen yağ basıncı direksiyonu rahat ve yumuşak çevirmenizi sağlar. Sistemdeki yağ seviyesinin azalması veya belirli bir kullanımdan sonra özelliğini yitirmesi direksiyonun sertleşmesine neden olabilir. Genelde kırmızı renkte olan direksiyon yağı şekil 5 te görülen hidrolik direksiyon yağ kutusu üzerindeki maksimum ve minimum çizgileri arasında olmalıdır.

    Şekil 6 Motor yağının kontrolü: Aracınızı düz bir zemine park edin. Motor çalışma sıcaklığına ulaştığında motoru kapatıp yaklaşık 5 dakika yağın kartere inmesini bekleyin. Daha sonra kaput kapağını açıp yağ çubuğunu çekip bir bez parçası veya kağıt ile temizledikten sonra çubuğu yerine takın. Birkaç saniye bekledikten sonra tekrar çekip yağ seviyesinin çubuk üzerindeki maksimum ve minimum çizgileri arasında olup olmadığını kontrol edin. Eğer yağ seviyesi minimum çizgisinin altında ise motor kapağını Şekil 8 de görüldüğü gibi açarak yağ ekleyebilirsiniz.


    Şekil 7 Hava filtresinin kontrolü: Hava filtresi motorun ihtiyaç duyduğu havanın içindeki zararlı maddeleri süzerek motora temiz havanın gitmesini sağlar. Hava filtresinin kirlenmesi motora giden havayı azaltacağından motorun daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olur. Hava filtresinin düzenli olarak kontrol edilip temizlenmesi gerekir.


    Şekil 8 Motor yağ kapağının açılması ve kapatılması: Yağ seviyesi düşük olan motorlarda şekil 8 deki gibi motor yağ kapağı bir bez veya kağıtla tutularak sola çevrilerek açılır. Yağ eklendikten sonra motora yabancı cisimlerin gidip zarar vermemesi için sağa çevrilerek tekrar kapatılmalıdır.



      Şekil 9 Motora yağ konulması: Motor kapağı açıldıktan sonra yağ eklenir. Eğer motora normalden fazla yağ eklenirse aracınızı çalıştırdığınızda motor yağ yakacağından egzoz dumanı açık mavi renkte çıkabilir. Aracınızın el kitabında tavsiye edilen motor yağını kullanmanız aracınızın ömrünü uzatacaktır. Ayrıca aracınızın altını muhtemel yağ sızıntısına karşıda kontrol etmelisiniz.


      KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:
      1. Aracınıza yaklaşırken aracınızın dışını neden kontrol etmelisiniz? 
      2. Motor yağını nasıl kontrol edersiniz?
      3. Aracınızın fren hidrolik yağı eksikse bunun frenlerinize ne gibi etkisi olur?
      4. Aracınızın lastikleri ne zaman kontrol edilmelidir?
      5. Lastiklerinizdeki hava basıncını nasıl kontrol edersiniz?
      6. Minimum teker diş kalınlığı ne kadar olmalıdır?
      7. Uzun ve kısa ışıkları nasıl kontrol edersiniz?
      8. Geri vites lambasının çalıştığını nasıl kontrol edersiniz?
      9. Uzun süredir çalışan bir motorun radyötör kapağı nasıl açılmalıdır?
      10. Hava filtresinin görevi nedir?
      11. Kışın radyatördeki soÄŸutma suyunun donmaması için ne yapılmalıdır?  

      b) Koltuğun ayarlanması ve oturma şekli:

      Doğru sürüş pozisyonu size rahat, dikkatli ve aracınızı daha kontrollü olarak sürmenizi sağlar. Koltuğunuzun kontrollerini güvenli bir biçimde yapıp size en iyi görüş mesafesini verebilecek şekilde ayarlayın.
      Koltuğun direksiyona olan uzaklığını ayarlamak için sol ayağınızla debriyaj pedalını tam olarak aşağıya ittirin, bunu ayağınızı germeden yapabilmelisiniz. Sürücü koltuğunu kendinize göre ayarlayıp tüm kontrolleri kollarınızı ve bacaklarınızı germeden rahat bir biçimde kullanabilmelisiniz.

      KoltuÄŸunuzu ayarladıktan sonra hafifçe öne doÄŸru iterek kilitlendiÄŸinden emin olun. 
      Kollarınız ve bacaklarınız gergin olarak araç kullanmak direksiyon hakimiyetinizi zorlaştırıp çabuk yorulmanıza sebep olur. Ayrıca görüş alanınızı da etkileyeceğinden yolda oluşabilecek tehlikelere geç tepki vermenize ve kazaya sebep olabilir.

      Genelde acemi şoförlerde görülen direksiyona yakın pozisyonda araç kullanmak şoförü daha çok heyecanlandırdığı gibi direksiyon hakimiyetini de kısıtlar. Bu şekilde araba sürmek şoförün sürüş ve araba kontrolünde kendine güvenmediğini veya görme bozukluğu olduğuna işarettir. Bilindiği gibi görme bozuklukları uzun bir zaman içinde yavaşça gözü etkileyeceğinden şoför bunun farkına varmadan yolu daha iyi görebilmek için bilinçsizce sürüş pozisyonunu ön cama daha yakın bir şekilde ayarlamaktadır.


      c) Aynaların ayarlanması: Arabanızda 1 tane iç ayna ve 2 tane de dış kapı aynası bulunur. Bu aynaların her zaman size en iyi görüntüyü verebilmesi için temiz olması ve doğru olarak ayarlanmış olması gerekir ve aynaların üzerine herhangi bir şey yapıştırılmamalıdır. Farklı şekillerde aynalarınızı ayarlayabilirsiniz. Aynalarınızı aşağıdaki şekilde ayarlarsanız park ederken kaldırımı veya yanınızda park etmiş olan diğer araçları görme imkanınız olacaktır.

      Dış kapı aynalarınız aracınızın yanlarındaki araçları görmek için dizayn edilmiÅŸtir.  Aracınızın dış aynalarını ayarlamak için normal sürüş pozisyonunda bir elinizle direksiyonu tutun. Çenenizi saÄŸ omuzunuza yaklaÅŸtırıp saÄŸ dış aynanın sol alt köşesinde arka kapının kolunu görmeye baÅŸlayıncaya kadar ayarlayın.

      Sol kapı aynasını da ayarlamak için çenenizi sol omuzunuza yaklaştırıp sol dış aynanın sağ alt köşesinde arka kapının kolunu görmeye başlayıncaya kadar ayarlayın.
      İç ayna ise arka camı tüm olarak görebilecek ve hafiften sola dönmüş şekilde ayarlamalıdır. Hafiften sola dönmüş olması sizi sollayan araçları görebilmenizi sağlayacaktır.

      d) Emniyet kemeri: Emniyet kemeri acil durumlarda hayat kurtardığı gibi yaralanma riskini de azalttığı için önde veya arkada bulunan herkesin kanunen takması zorunludur. Takmayanlar hakkında cezai işlem yapılabilir. Doktor tavsiyesi ile sağlık sorunları olanlar emniyet kemeri kullanmayabilir fakat bunu gerektiğinde kanıtlamak zorundadırlar. Emniyet kemeriniz vücudunuzu sıkmayacak şekilde ayarlanıp takılmalıdır. Kemerin tokasının kolayca takılıp istenildiğinde kolayca çıkarıldığından emin olmalısınız. Kemerin üst kısmını sağ elimizle öne doğru hızlıca çekip kilitleme mekanizmasının kilitlendiğini kontrol etmelisiniz.

      Geri viteste hareket ederken emniyet kemerini daha rahat hareket edebilmek ve daha iyi bir görüş mesafesine sahip olmak için çıkarabilirsiniz.
      14 yaş ve altındaki çocukların emniyet kemeri takması şoförün sorumluğundadır. Ayrıca küçük çocukların ve bebeklerin güvenliği için gerekli çocuk koltuğu kullanılmalıdır. Çocuk koltuğunun nasıl kullanılması gerektiğini lütfen el kılavuzundan kontrol edin.
      Lütfen emniyet kemeri takmayanlara emniyet kemerini kullanmanın önemini ve hayat kurtardığını hatırlatalım.



      e) BaÅŸ desteÄŸinin ayarlanması:  Ayrıca koltuÄŸunuzun üst kısmınının ve baÅŸlığının da ayarlanması gerekir. BaÅŸ desteÄŸi herhangi bir kaza anında başınızı ve boynunuzu korumak için dizayn edilmiÅŸ olup baÅŸlığın üst kısmı başınızın üst kısmı ile aynı hizada olacak ÅŸekilde ayarlanması gerekir.


      Bu kontrollerden sonra kontak anahtarı 1 kez çevrilerek elektirik sistemi açılır, konsoldaki gösterge ve uyarı ışıkları çalışır. İlk olarak yakıt göstergesi kontrol edildikten sonra uzun ve kısa ışıklar, fren lambaları, sinyal ışıkları, dörtlüler ve geri vites ışığı açılır. Konsol üzerindeki uyarı ışıkları,korna, silecekler, diğer kontrol ve ışıklarda kontrol edilmelidir.




      KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR

      1. Aracınıza yaklaşırken çevrenizdeki araçları neden kontrol etmelisiniz?
      2. Arabaya bindiÄŸinizde neden ilk olarak el frenini kontrol etmelisiniz?
      3. Tüm kapıların kapalı olması neden önemlidir?
      4. Sürücü koltuğunu nasıl ayarlarsınız?
      5. Baş desteğinin kazalarda şoföre ne gibi faydası vardır ve baş desteğini nasıl ayarlarsınız?
      6. Emniyet kemerini ne zaman kullanmalısınız?
      7. Emniyet kemerini nasıl ayarlarsınız?
      8. Emniyet kemerinin kimler tarafından takılması zorunludur?
      9. Tüm kontrolleri neden arabanızı hareket ettirmeden yapmanız gerekir?
      10. Kontak anahtarının görevi nedir?
      11. Şoför koltuğunu direksiyona yakın ayarlamak araç kontrolünü ve görüş mesafesini nasıl etkiler?
      12. Şoför koltuğunu direksiyona uzak ayarlamak araç kontrolünü ve görüş mesafeni nasıl etkiler?


        Kumanda Kollarını Tanıma ve Kullanma


        2. Kumanda Kollarını Tanıma Ve Kullanma


        Kumanda kollarını iyi tanıyıp görevlerini bilmeniz aracınızı rahat ve güvenli kullanmanızı sağlayacaktır.
         
        a) Direksiyon simidi:

        Direksiyonu kollarınızı hafifçe kırılmış dirseklerinizi 90 ila 120 derece arasında olacak şekilde 3’e çeyrek kala pozisyonunda tatlı sıkı bir şekilde kavramalısınız. Direksiyonun 2 ye 10 kala pozisyonunda üst kısma yakın tutulması kaza anında Hava yastığının (Air Bag) açılması durumunda ellerin yüze çarpmasına sebep olacaktır.

        Direksiyonu bir elle ittirip diğer elle çekerek kullanmak en güvenli kullanış biçimidir. Ellerinizi çaprazlama yaparak kullanmak direksiyon kontrolünü azaltacağından tehlikelidir.

        Unutmayın günümüzdeki araçlarda direksiyonu çevirdiğinizde sadece ön tekerler döneceğinden dönerken direksiyonu erken veya geç çevirirseniz arka tekerler kaldırıma çıkabilir. Kaldırımdaki yayalara, kaldırımda bulunan sabit eşyalara veya dönmek için bekleyen araçlara çarpmanıza hem kendi aracınıza hem de karşı tarafa zarar vermenize sebep olabilir. Bunun için dönerken acele etmemeli ve zamanında dönmelisiniz. Bu beceriyi de zamanla pratik yaparak kazanabilirsiniz.


        b) Fren pedalı:


        Fren sistemine bağlı olan fren pedalı aracınızın hızını yavaşlatan veya durmasını kontrol eden bir pedal olup düz (Manuel) vitesli araçlarda gaz pedalı ile debriyaj pedalı arasında, otomatik vitesli araçlarda ise sol tarafta bulunur. Genelde yumuşak bir şekilde kullanılması gerekir fakat durma mesafesine göre kullanma hızı değişebilir. Sert bir biçimde kullanılan fren pedalı kötü ve rahatsız bir sürüş verip şoförün daha fazla yorulmasına ve tekerlerin kilitlenip kaymasına sebep olur.

        Aracınızı  sürerken yolun her zaman ilerisini planlayıp fren pedalını erken kullanmaya baÅŸlarsanız aracınızın arkasındaki fren ışıkları yanacak ve sizi takip eden araçları uyararak size diÄŸer araçların arkadan vurma riskini azaltacaktır.


         



        c) El Freni:


        El freninin görevi araç durduğunda veya park edildiğinde aracı sabit tutmaktır. Normalde sadece arka tekerleri kilitler. Genelde el fren kolunun üzerindeki düğmeyi baş parmağınızla bastırıp yukarı doğru tatlı bir sertlikle kaldırmalısınız. El freni bağlı bulunduğu tel vasıtası ile arka tekerleri kilitleyip aracınızın sabit kalmasını sağlar.
        Aynı ÅŸekilde aÅŸağıya indirildiÄŸinde de arka tekerleri serbest bırakır. Trafikte 3 saniyeden fazla duracaksanız güvenlik açısından ve tekrar hareket ederken kolaylık saÄŸlayacağından el frenini kullanmalısınız. El frenini  aracınız hareket ederken kullanırsanız baÄŸlı bulunduÄŸu fren telini kopartabilir veya arka tekerleri kilitleyip aracınızın kontrolden çıkmasına sebep olabilir.

        Unutmayın, eÄŸer aracınızı eÄŸimli yollarda park ediyorsanız mutlaka el frenini çekmelisiniz. Bu aracınızın eÄŸimden dolayı kendi kendine hareket edip kaza yapmasına engel olur. 
         







        KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:
        1. Direksiyonun görevi nedir?
        2. Direksiyonu tutma pozisyonu nedir?
        3. Direksiyona iki elle hakim olmak ve çevirmek neden daha güvenlidir?
        4. Direksiyonu tek elle ne zaman kullanabilirsiniz?
        5. Aracınız park halinde iken direksiyonu çevirmenin zararları nelerdir?
        6. Dönerken direksiyonu fazla veya az çevirmenin tehlikeleri nelerdir?
        7. Hidrolik direksiyon sistemi nedir?
        8. Direksiyon sisteminde bir hata olduğunu nasıl anlarsınız?
        9. Fren pedalını hangi ayağınızla kontrol etmelisiniz?
        10. Fren pedalını düzenli olarak kullanıp yavaşlamanın sağladığı yararlar nelerdir?
        11. Frene basmadan neden aynalarınızı kontrol etmelisiniz?
        12. Fren pedalının yanlış kullanılmasının çevrenize ve aracınıza etkileri nelerdir?
        13. El freninin görevi nedir?
        14. Neden el freniyle hareket halindeki araba durdurulmaz?
        15. El freni hangi tekerleri kontrol eder?
        16. ABS fren sistemi nedir?
        17. Motor freni nedir?

        d) Gaz pedalı ve gaz verme: 


        Gaz pedalı aracınızın hızını kontrol eden pedallardan birisidir. Pedallar arasında en saÄŸda olup saÄŸ ayağınızla kontrol etmelisiniz. AÅŸağıya doÄŸru bastırdığınızda motora daha fazla yakıt gideceÄŸinden aracınızın hızı artar. Ayağınızı gaz pedalından çektiÄŸinizde ise arabanız yerçekiminden dolayı kendiliÄŸinden güç kaybedip yavaÅŸlar. Aracınızdaki gaz pedalı da diÄŸer pedallar gibi çok hassas olduÄŸu için tüm pedalları yumuÅŸak bir ÅŸekilde kullanmalısınız. Gaz pedalını ani olarak kullanmak aracınızın sarsıntılı kalkış yapmasına sebep olacağı gibi motorun da durmasına sebep olabilir. 


        e) Debriyaj pedalı ve kavrama: 

                       

        Pedallar arasında en soldaki pedal olup bu pedalı sol ayağınızla kontrol etmelisiniz. Motor ve vites kutusu arasında hareketin tekerlere doÄŸru gitmesini kontrol eden bir mekanizmadır. Ä°ki plakadan biri motora baÄŸlı olup motor çalıştığı sürece döner. DiÄŸer plaka ise vites kutusuna baÄŸlıdır. Åžoförün debriyaj pedalını aÅŸağıya doÄŸru bastırmasıyla mekanizma bu iki plakayı ayırarak hareketin motordan vites kutusuna geçmesini engeller. Debriyaj vites deÄŸiÅŸtirirken, aracınızı hareket ettirmeye baÅŸlarken ve durdururken kullanılır. Ayrıca aracınızı yürüyüş hızından daha yavaÅŸ sürmeniz gereken dar alanlarda ve yavaÅŸ dönülmesi gereken keskin dönüşlerde debriyajı yarım basılı tutarak aracınızın hızını kontrol edip motorun durmasını engelleyebilirsiniz.                                                                                                  







        Debriyaj pedalına basılıp motordan gelen hareketin engellenmesi.    
        Debriyaj pedalının tam yukarıya kaldırılmasıyla motordan gelen hareketin devam etmesi.      
                                   

         






        Vitesin boÅŸa alınmasıyla motordan gelen hareketin tekerlere geçmesinin engellenmesi.             
               
        Kavrama Noktası: 

        Aracınız viteste olduğunda debriyaj pedalını hafifçe kaldırıp iki plaka birbirine değmeye başladığında motora daha fazla güç binip tekerlerin dönmeye başladığı ana kavrama noktası denir.

        Yumuşak ve düzgün bir şekilde kalkmak için sol ayağınızla debriyaj pedalını yavaşça kaldırırken aynı anda sağ ayağınız ile de gaz pedalına hafifce kavrama noktasını buluncaya kadar bastırın. Aracınızın önünün hafifce hareket etmeye veya motor sesinin değişmesi kavrama noktasının başladığına işarettir. Kavrama noktasını hissettiğinizde her iki ayağınızı da pedallarda olduğu gibi tutup el frenini indirip aracınızı hareket ettirmeye başlatabilirsiniz. İki veya üç saniye hareket ettikten sonra gazı çoğaltıp debriyaj pedalından yumuşak bir hareketle ayağınızı çekebilirsiniz. Aracınızı kullanırken eğer ayağınızı debriyaj pedalının üzerinde tutarsanız bu durum plakaların çabuk aşınmasına neden olup bazı teknik arızalara sebep olabilir.

        Debriyaj pedalını da diğer pedallar gibi yumuşak kullanmalısınız. Pedal hızlı kullanıldığında motora ani yük bineceğinden, aracınız sarsıntılı hareket edecek veya motorunuzun durmasına sebep olacaktır.


        KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

        1. Gaz pedalını hangi ayağınızla kontrol etmelisiniz?
        2. Gaz pedalını düzenli olarak kullanıp hızlanmanın ve yavaşlamanın sağladığı yararlar nelerdir?
        3. Gaz pedalına basmadan önce neden aynalarınızı kontrol etmelisiniz?
        4. Gaz pedalının ani ve fazla kullanılmasının çevrenize ve aracınıza etkileri nelerdir?
        5. Debriyajın görevi nedir?
        6. Debriyaj pedalını ne zaman kullanmalısınız?
        7. Kavrama noktasını nasıl anlarsınız?
        8. Dönerken neden debriyaja basarak dönmemelisiniz?                                                                    


        f) Vites kolu ve vitesler:


        Vites koluyla kontrol edilen vites kutusunun görevi, motorun çalışma gücü ile aracınızın hareket etmesi ve aracınızı değişik hızlarda kullanabilmeniz için gereken gücü ayarlamaktır.
        Küçük vitesler daha fazla motor gücü gereken durumlarda yani ağır yük taşırken veya tepeye çıkarken kullanılmalı, büyük vitesler ise yüksek hızda araç kullanılması gereken trafik durumlarında kullanılmalıdır. Motorun sesi yüksek çıkıyorsa vitesi yükseltmeniz, motorun sesi yavaşlayıp teklemeye başlıyorsa vitesi düşürmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.
        Aracınızın yol ve trafik durumuna göre hangi viteste olması gerektiği veya vitesi yumuşak olarak değiştirmek zamanla pratik yapılarak edinilecek beceriyle kazanılır.


        Vites deÄŸiÅŸtirirken vites koluna bakmak aracınızın önünde olabilecek tehlikeleri göremeyip kaza yapmanıza sebep olabilir.  Vites kolunun hareketlerini ve vites deÄŸiÅŸtirmeyi aracınız park halinde ve motor calışmıyorken pratik yapabilirsiniz. Böylece viteslerin yerlerini öğrenebilir, vitesi kullanmayı kolaylaÅŸtırabilirsiniz. 

        Manuel, otomatik ve yarı otomatik vites olarak üç çeşit vites vardır.
        Manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedalı olmak Ã¼zere 3 deÄŸiÅŸik kontrol pedalı vardır. Her zaman vites deÄŸiÅŸtimeden debriyaj pedalına basılmalıdır.

        Otomatik ve yarı otomatik vitesli araçlarda gaz ve fren pedalı olmak üzere 2 değişik kontrol pedalı vardır. Bu tür araçlardaki pedalları tek ayak ile kullanmalısınız. Gaz ve fren pedalını aynı anda kullanırsanız kazaya sebep olabilirsiniz.


        h) Diğer kollar ve göstergeler:

        Şekilde gösterilen bazı kumanda kolları ve anlamları:

        • h1 - Uzun, kısa ve sis farlarını açma kapama kolu 
        • h2- Müzik sisteminin kontrolü
        • h3- Korna
        • h4- Ses ayarı kontrolü
        • h5- Silecek ve silecek suyu kontrol kolu
        • h6- Direksiyon simidi Gösterge panelinde bulunan ışıklar ÅŸoförü motor veya araçta olan hatalar hakkında uyarır veya bilgilendirir.

        Uyarı ışıklarının genelde kontağı çevirdiÄŸinizde yanıp birkaç saniye sonra sönmeleri gerekir. Aracınızı sürerken uyarı ışıklardan birisi yanıyorsa uygun bir yerde durup sebebini öğrenmelisiniz. AÅŸağıda bazı uyarı ışıklarının anlamlarını bulabilirsiniz. 

         Kısa lambaların çalıştığını gösteren uyarı ışığı.


         Uzun lambaların çalıştığını gösteren uyarı ışığı.


         Kapıların veya bagajın açık kaldığını gösteren uyarı ışığı.
         Ã–n sis lambaları uyarı ışığı. Görüş mesafesinin 100 metrenin altına düştüğü durumlarda kullanımalı, görüş mesafesinin normal olduÄŸu durumlarda kullanılması karşıdan gelen sürücü ve yayaların gözünü kamaÅŸtıracağı için kazalara sebep olabilir.


         Fren yağı uyarı ışığı; Bu ışığın yanık kalması ise fren sisteminde problem olduÄŸunun iÅŸaretidir. Bu ışık yanıyorken aracınızı hareket ettirirseniz frenler çalışmayacağı için aracınız istediÄŸiniz zaman duramayabilir, kaza yapabilirsiniz. EÄŸer hareket halinde iken fren uyarı ışığı yanarsa aracınızı tehlike arzetmeden güvenli olarak durdumalı ve aracınızı bir uzman tarafından kontrol edilmeden kullanmamalısınız.


         El freninin çekili olduÄŸunu gösteren uyarı lambası.


         Motor sıcaklığı uyarı ışığı; Motor aşırı ısındığında yanar. Bu ışık yandığında motor suyu dikkatli bir ÅŸekilde kontrol edilmeli ve motor sıcaklığının sebebi araÅŸtırılmalıdır. Hararet yapan motorun radyatörünü soÄŸuk su ile doldurmak motora zarar verebilir.


         Mavi renkli uzun far ışığı; Görüş mesafesinin 100 metrenin altına düştüğü durumlarda kullanılmalıdır. Görüş mesafesinin normal olduÄŸu durumlarda kullanılması karşıdan gelen sürücü ve yayaların gözünü kamaÅŸtıracağından kazalara sebep olabilir.


         Dizel motorlarda bulunan ön ısıtma uyarı ışığı, kontağı çevirdikten bir süre sonra motordaki yanma odasının ısındığını gösteren bu uyarı ışığının sönmesi gerekir. Işık sönmüyorsa kızdırma (Isıtma) bujileri iyi çalışmıyor olabilir.


         Hava yastığı uyarı ışığı.


          Emniyet kemeri uyarı ışığı; GüvenliÄŸiniz için emniyet kemerinin takılması gerektiÄŸini bildirir.


          Dur iÅŸareti; Aracın durdurulması ve hareket ettirilmemesi gerektiÄŸini bildiren uyarı ışığıdır. Sorunun giderilmesi için bir uzman tarafından kontrol edilmesi gerekir.


         YaÄŸ lambası; Motorunuzun çalışması için gerekli olan yağın azaldığını gösterir. Bu ışık yanık kaldığında aracınızı sürmeniz motorunuza zarar verebilir.


         Arka sis lambaları uyarı ışığı; Görüş mesafesinin 100 metrenin altına düştüğü durumlarda kullanılmalı, görüş mesafesinin normal olduÄŸu durumlarda kullanılması arkadan gelen sürücülerin gözünü kamaÅŸtıracağından kazalara sebep olabilir.


         ABS, kontağı çevirdiÄŸinizde yanıp aracınız 10 ila 15 km ye ulaşınca sönmesi gerekir. EÄŸer yanmaya devam ediyorsa ABS sisteminde arıza olduÄŸunu bildirir.


         Korna sembolü.


          Jikle uyarı ışığı; Genelde eski araçlarda bulunur. Ä°lk çalışmada çekilerek motora daha fazla yakıt gönderilip motorun çalışmasına yardımcı olması için dizayn edilmiÅŸtir. Jikle uyarı ışığının yanması jiklenin çekili olduÄŸunu ikaz eder. Gereksiz yere jikle takılı araç kullanmak fazla yakıt harcamanıza sebep olur.


         Arka cam rezıstans uyarı ışığı; Kontrol panelindeki kontol düğmesine basıldığında arka cam üzerinde bulunan ince telimsi mekanizma ısınarak cam üzerindeki buhar ve buzlanmayı temizleyerek sürücüye daha iyi bir görüş saÄŸlar. Uyarı ışığının yanması sistemin çalıştığını gösterir.


         Park lambalarının yandığını gösteren uyarı ışığı.


         Hava yastığı uyarı ışığı.


         Direksiyon yağının eksildiÄŸini gösteren uyarı ışığı; Bu ışık yanarsa direksiyonu çevirmeniz zorlaÅŸacaktır. GüvenliÄŸiniz için bir uzman tarafından kontrol edilip sorunun giderilmesi gerekir.


         Tehlike uyarı ışıkları (Dörtlüler); Gösterge panelinde aynı anda yanan ve iki yönü gösteren yeÅŸil ışıklı oklar veya kırmızı üçgen ÅŸeklinde de olabilir.


         Yakıt uyarı ışığı; Yakıtın az olduÄŸunu bildirir.


         Motor kontrol uyarı ışığı; Motorda bir arıza olduÄŸunu bildirir. Arızanın giderilmesi için bir uzman tarafından kontrol edilmesi gerekir.


         Sol sinyal uyarı ışığı.


         SaÄŸ sinyal uyarı ışığı.


        Aracınızın model ve markasına göre daha farklı uyarı ışıkları olabileceği için tüm bu uyarı ışıklarının anlamlarını aracınızı ve sürüşünüzü nasıl etkiliyebileceğini aracınızı kullanmadan önce öğrenmelisiniz.
         
        KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

        1. Vites kolunun görevi nedir?
        2. Aracınızda neden vitese gerek vardır?
        3. Vites deÄŸiÅŸtirmeden önce neden debriyaja basılması gerekir? 
        4. Hızlanıp yavaşlarken vitesin değişmesi gerektiğini nasıl anlarsınız?
        5. Vites deÄŸiÅŸtirirken vites koluna bakmak neden tehlikelidir?
        6. Önünüzdeki aracın geri vitese taktığını nasıl anlarsınız?
        7. Geri vites ışıkları ne renktir?Gösterge panelinde uyarı ışığı yanan bir aracı kullanmak neden tehlikelidir? 
        8. Aracın uzun farları yakıldığında gösterge panelinde ne renk ışık yanar?




        Düz yolda bakış Tekniği


        3. Bakış Tekniği


        a) Düz yolda bakış:



        Trafikte her zaman kendinizden veya başkalarından dolayı oluşabilecek tehlikelerle karşılaşabilir veya tehlikelere sebep olabilirsiniz. Bu gibi durumlardan uzak kalmak veya böyle bir durum olduğunda aracınızı daha güvenli bir biçimde kontrol etmek için yolun ilerisini, iç ve dış aynalarınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Gördüğünüz potansiyel tehlikelerin kazaya dönüşmemesi için dikkat etmeli, manevralarınızı daha erken ve güvenli bir şekilde yapmalısınız. Bu beceri zamanla trafikte gördüğünüz ve edindiğiniz tecrübelerle kazanılacaktır.

        Düz yolda araç kullanırken hızınızı görüş mesafenize göre ayarlamalısınız. Yüksek hızlarda ani bir durum karşısında yavaşlayabilmeniz daha fazla mesafe ve zaman alacağı için yolun çok daha ilerisine, yavaş hızlarda ise daha yakınlara dikkat etmelisiniz.

        Trafikte daha güvenli olabilmek ve yol dikkatinizi geliştirebilmek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

        • Yolda ve çevremde ne görebiliyorum?
        • DiÄŸer araçlar, yayalar veya trafikte olanlar ne yapabilir? TrafiÄŸi nasıl etkileyebilirler?
        • Trafik ve yol durumuna göre hızımı nasıl? Daha fazla yavaÅŸlatmalı mı yoksa daha fazla hızlanmalımıyım?
        • EÄŸer durmam gerekirse aracımı güvenli olarak ne kadar mesafede durabilirim?
        Düz yolda araç sürerken önünüzdeki araçlarla olan güvenli takip mesafenizi korumalısınız. Geniş ve büyük araçları yakın takip edip fazla yaklaşırsanız görüş mesafenizde buna oranla o kadar azalacak, ileride olabilecek tehlikeleri göremeyeceksiniz. Ayrıca aracınızın durumu, hava ve yol durumu, sizin ruhsal durumunuz, yorgun veya alkollü olmanız da yoldaki dikkat ve görüş durumunuzu etkileyen faktörlerdendir.

        Unutmayın: DiÄŸer araç sürücüleri veya yayalar sizin kadar tecrübeli veya iyi ÅŸoför olmayabilirler. Trafik durumları her an deÄŸiÅŸebileceÄŸinden gerek yaya gerekse ÅŸoför olarak her zaman dikkatli ve uyanık olmalısınız ki oluÅŸabilecek tehlikeleri tahmin ederek daha erken davranıp istenmeyen sonuçlar doÄŸurmadan aracınızı güvenli bir halde kontrol edebilesiniz.

        Yol tecrübenizi geliştirip olabilecek potansiyel tehlikeleri önceden anlamanız için araç sürmeden yolcu olduğunuz araba, otobüs, minibüs veya diğer araçlarda yolu izleyerek yoldaki:

        • DiÄŸer araç ve yayaların hareketlerine, sinyallerine ve yol pozisyonlarına,
        • Trafik ve yol durumundan nasıl etkilendiÄŸinize,
        • Yol ve trafik iÅŸaretlerine,
        • Büyük ve uzun araçların kavÅŸaklarda dönmesi için daha fazla alana ihtiyaçları oldukları için kavÅŸağı daha geniÅŸ alıp yolu kapayabilecklerinden bu tip araçların kavÅŸaklardaki yol pozisyonlarına dikkat etmelisiniz. Ara yollar ve tepe üstleri gibi yolda hareketli ve hareketsiz herÅŸeyi izleyip trafik tecrübenizi artırabilirsiniz.


        b) Virajda bakış:


        Yolun sağa veya sola kıvrılmasına viraj denilir. Viraja girmeden hız ve pozisyonunuzu virajın keskinliğine göre ayarlamalı viraj içinde hızınızda ani bir degişiklik yapmadan virajdan çıkabilmelisiniz. Hızlı yaklaşılan ve girilen virajlarda ani fren yapmanızdan veya hızınızdan dolayı aracınız savrulabilir, kontrolünüzü kaybedebilirsiniz. Yaklaştığınız virajın keskinliğine göre de görüş mesafeniz azalacaktır. Viraja yaklaşırken göremediğiniz alanlarda yol çalışması ve arızalı araçlar olabilir. Ayrıca karşı yönden tehlikeli yaklaşan araçlar olabilir. Bunun için viraja yaklaşırken hızınızı ve görüş mesafenizi uygun yol pozisyonuna göre ayarlamak hayati önem taşır.

        Eğer sağ viraja yaklaşıyorsanız virajın içini ve karşıdan gelen araçları daha iyi görebilmek için yol pozisyonunuz hafiften hattınızın sol tarafına yaklaşık olmalı ve görüş mesafenize göre de hızınızı ayarlamalısınız. Sağ virajlarda yanlış yol pozisyonu almış karşı yönden gelen araçlar size yaklaşacaklarından tehlikeli olabilir. Acil ve gerekli durumlar dışında kesinlikle yolun karşı tarafına geçmemelisiniz.

        Eğer sol viraja yaklaşıyorsanız virajın içini ve karşıdan gelen araçları daha iyi görebilmeniz için yol pozisyonunuzu hafiften hattınızın sağ tarafına yaklaşık olmalı ve görüş mesafenize göre de hızınızı ayarlamalısınız. Acil ve gerekli durumlar dışında kesinlikle yolun karşı hattına geçmemelisiniz.


        c) Geriye bakış:


        Araç sürerken yolun ilerisinde olan trafik akışını görmek ve olabilecek tehlikelere hazırlıklı olmak ne kadar önemli ise aracınızın arkasında olan trafik durumu da o kadar önemlidir. Herhangi bir sebepten dolayı durmak için yavaşlarken arkanızdaki 40 tonluk bir tırın da yavaşladığından emin olmak için aracınızda bulunan iç ve dış aynaları düzenli olarak kullanmalı, arkanızda sizi takip eden trafik durumundan haberdar olmalısınız. Hayati önem taşıyan bu kontrolleri yapabilmeniz için aynalarınızda, ön ve arka camlarınızda görüşünüzü etkileyecek herhangi bir şeyin asılı veya yapıştırılmış olmaması gerekir.


        KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

        • Yolda görüş mesafenizi etkileyen sebepler nelerdir?
        • Büyük ve geniÅŸ araçları yakın takip etmek görüş alanınızı nasıl etkiler?
        • Viraja yaklaşırken aracınızın hızını ve yol pozisyonunuzu neye göre ayarlarsınız?
        • Aracınızı geri viteste hareket ettirmeden aracınızın çevresini kontrol etmek neden önemlidir?
        • Aracınızı geri viteste hareket ettirmeden aracınızın arkasının güvenli olduÄŸundan emin deÄŸilseniz ne yapmanız gerekir?

        Aynaların Kullanılması


        4. Aynaların Kullanılması




        Arabanızda 1 tane iç ayna ve 2 tane de dış ayna bulunur. Bunların size en iyi görüntüyü verebilmesi için doğru olarak ayarlanmış ve her zaman temiz olması gerekir.

        a) İç ayna ile görüş sahası: Ä°Ã§ ayna arka camı tüm olarak görebilecek ve hafiften sola dönmüş ÅŸekilde ayarlanmalıdır. Hafiften sola dönmüş olması sizi sollayan araçları görebilmenizi saÄŸlayacaktır. Ä°Ã§ ayna genelde düz bir aynadan yapılmış olup size gerçek ölçü ve görüntüyü verir.

        b) Dış Ayna ile görüş sahası: Dış kapı aynalarınız aracınızın yanlarındaki araçları görmek için dizayn edilmiÅŸtir. Aracınızın dış aynalarını ayarlamak için normal sürüş pozisyonunda oturun. SaÄŸ omuzun üzerinden saÄŸ kapı aynasının sol alt köşesinde arka kapının kolunu görmeye baÅŸlayıncaya kadar dışa çevirerek ayarlayın.

        Sol kapı aynasını da ayarlamak için sol omuzunuzun üzerinden sol kapı aynasının sağ alt köşesinde arka kapının kolunu görmeye başlayıncaya kadar dışa çevirerek ayarlayın.

        Dış aynalar ise bükey aynalardan yapılmıştır. Dış bükey aynalarda arkanızdaki araçlar daha küçük ve uzaktaymış gibi görünür. Aynaların bu yapısından dolayı aracınızla yön değiştirmeden önce iç ve dış aynalarınızın her ikisini de kontrol etmeniz gerekir.



        Günümüzdeki arabaların aynaları her ne kadar iyi bir görüş alanı sağlasa da unutmayın ki aynalarda göremediğiniz, şoförün görüşü dışında kalan ve kontrol edilmediğinde kazalara sebep olan kör noktalar bulunur.

        Trafikte durumlar her an değişebileceğinden güvenli bir sürücü olmak için aynalarınızı düzenli olarak kontrol etmeli önünüzde olup bitenin farkında olduğunuz kadar aracınızın arkasında ve kör noktalarınızında da her an ne olduğunu bilmeniz gerekir.

        Kör noktalarınızı her zaman hareket etmeden önce, hareket edeceğiniz yöndeki omuzunuzun üzerinden bakarak kontrol etmeli ve trafiğin güvenli olduğuna karar verdikten sonra hareket etmelisiniz. Ayrıca önünüzdeki aracı sollamadan veya şerit değiştirmeden önce solunuzda başka bir araç olup olmadığından emin olmak için ve eğer trafik şartları da bunu yapmaya uygun ise kör noktanızı hızlı bir şekilde kontrol etmekte yarar vardır.

        Aynalarınız sizin 3. gözünüz gibidir. Çevrenizde ve arkanızdaki trafik akışındaki olup bitenlerden haberdar olmak için aynalarınıza sadece bakmakla yetinmeyip gördüklerinize göre güvenli ve mantıklı kararlar almalı ve bu kararları tereddütsüz uygulamalısınız.

        Aynalarınızı şu 3 altın kural diyebileceğimiz zamanlardan önce kontrol etmelisiniz. Bunlar:

        • Herhangi bir ÅŸekilde hızınızı deÄŸiÅŸtirmeden yani yavaÅŸlamadan veya hızlanmadan önce. ÖrneÄŸin; trafik ışıklarına veya kavÅŸaklara yaklaşırken, durmadan, yavaÅŸlamadan veya hızınızı artırmadan önce.
        • Herhangi bir ÅŸekilde yönünüzü deÄŸiÅŸtirmeden, direksiyonu döndürmeye baÅŸlamadan önce. ÖrneÄŸin; Sinyal vermeden, yön deÄŸiÅŸtirmeden saÄŸa veya sola dönmeden, sollama yapmadan veya yol pozisyonunuzu (hattınızı) deÄŸiÅŸtirmeden önce.
        • Bisiklet ve motosikletler daha küçük ve hızlı olduklarından herhangi bir yön deÄŸiÅŸtirmeden döneceÄŸiniz yönün güvenli olduÄŸundan emin olmak için iç ve dış aynalarınızı kontrol etmek çok önemlidir. Özellikle trafiÄŸin çok yavaÅŸ hareket ettiÄŸi durumlarda bisiklet ve motosikletler araçların arasından hızlıca geçtiÄŸinden bu gibi durumlarda daha dikkatli olmalı, aynalarınızı daha sık kontrol etmelisiniz. Aracınızın kapılarını açmadan önce yakınınızdan geçen araçları görebilmek için aynalarınızı kontrol ettikten sonra güvenli ise aracınızın kapısını açmalısınız.


        KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:
        1. Kör nokta nedir ve ne zaman kontrol edilir?
        2. Diğer araçların kör noktasında olduğunuzun neden farkında olmak zorundasınız?
        3. Aynalarınızı neden etkili ve düzenli olarak kontrol etmelisiniz?
        4. Aynalarınızı ne sıklıkta ve ne zaman kontrol etmelisiniz?
        5. Aynalar, sinyal ve manevra kuralı neden güvenli bir araba sürmek için önemlidir?
        6. İç aynanın ve dış aynaların görüş mesafeleri arasında ne fark vardır?
        7. Kavşaklarda dönerken diğer araçlar görüş mesafenizi nasıl etkiler?







        2.ÜNİTE ARAÇ KULLANMA

        1- Kalkış Duruş ve Gitme (Seyretme), a- Düz yolda kalkış ve duruş,


        II.ÜNİTE ARAÇ KULLANMAYA HAZIRLIK VE ARACI KULLANMA
        1.Kalkış, duruş ve gitme (Seyretme):


        a) Düz yolda kalkış ve duruş: Düz Yolda Yolun Kenarından Hareket Etme: 

        Aracınıza yaklaşırken yoldan geçen diğer araçlara dikkat edin. Hızlı veya yakın geçen araçlar geçtikten sonra kapınızı açıp aracınıza binin.
        Yolun kenarından hareket etmek için yolun güvenli olduğuna karar verecek tek kişi şoför olarak sizsiniz. Hareket edeceğiniz yolun eğimine veya araçların durumuna göre izleyeceğin kurallarda değişiklikler olacaktır.



        Düz yolda güvenli olarak hareket etmeniz için izlemeniz gereken yol aşağıdaki gibidir;
        • Önceki derslerde öğrendiÄŸiniz aracın iç ve dış kontrollerini yaptıktan sonra,  
        • Tekrar el freninin çekili olduÄŸunu kontrol edin.
        • Sol ayağınız ile debriyaja basarak vites kolunun boÅŸta olduÄŸunu kontrol edin. Otomatik viteslerde vites kolu P (Park) harfinde olmalıdır. 
        • SaÄŸ ayağınızı fren pedalına basılı tutun ve kontak anahtarını çevirerek motoru çalıştırın.
        • Motor çalıştıktan sonra konsoldaki uyarı ışıklarını ve göstergeleri kontrol edin.
        • Debriyaj pedalını aÅŸağıda basılı tutun.
        • Vites kolunu 1. vites durumuna getirin.
        • Gaz pedalına yavaşça basarak motora hafifçe gaz verin. Motorun devrinin yükseldiÄŸini motorun sesindeki yükselmeden anlayabilirsiniz.
        • Debriyaj pedalını yavasça kavrama noktasını buluncaya kadar kaldırın ve iki ayağınızı da kavrama noktası hizasında tutun. Kavrama noktasını aracın önünün hafifce oynadığından veya motorun sesinin deÄŸiÅŸmesinden anlayabilirsiniz.
        • İç ve dış aynalarınızı, yolun ilerisini ve omuzunuzun üzerinden kör noktanızın güvenli olmasını kontrol edin. Yolun saÄŸ tarafına park ettiyseniz sol omzunuzun üzerinden, yolun soluna park ettiyseniz saÄŸ omuzunuzun üzerinden kör noktaları kontrol edin.


        Bu kontrollerden topladığınız bilgileri kullanarak kendinize şu soruları sorun:
        • Trafik hareket etmem için güvenli mi?
        • Sinyal vermeme gerek var mı? EÄŸer çevrenizde size yaklaÅŸan bir araç veya yaya varsa dikkatlerini çekmek için sinyalinizi kullanmalısınız.
        • Son olarak tekrar aynalarınızı ve kör noktanızı kontrol edin. Hareket etmek için güvenli  ise el freninizi indirin. Aracınız hareket etmeye baÅŸladığında direksiyonu hafifçe çevirerek debriyaj pedalını tamamen kaldırın. Tekrar  aynalarınızı kontrol edip hafiften gaz vererek hareketinize devam edin.
        Önünüzde yakın park edilmiş bir araçtan dolayı görüş mesafesinin kısıtlı olduğu alanlardan güvenli olarak hareket etme:


        Eğer önünüzdeki araç size çok yakın park ettiyse görüş mesafeniz kısıtlı olduğundan daha dikkatli ve dik bir açıda hareket etmeniz gerekir. Bu şekilde hareket ederken kullanacağınız yöntem normal bir yolda hareket ederken takip ettiğimiz yöntemle aynıdır. Tekrar hatırlayalım:

        • Görüs mesafeniz kısıtlı olduÄŸundan çevrenizi çok dikkatli bir ÅŸekilde kontrol edin.
        • Sinyal vererek diger araç ve yayaları uyarın.
        • Kör noktanızı kontrol edin.
        • Aracınızın hızını debriyaj ve fren pedalı ile kontrol ederek çok yavaÅŸ bir ÅŸekilde hareket ettirin veya gerekiyorsa aracınızı hareketsiz tutun.
        • Direksiyonu normalden daha fazla döndürmek gerekeceÄŸinden direksiyonu önünüzdeki araçla olan mesafenize göre tam kırmanız gerekebilir. Aracınız hareket etmeden direksiyonu çevirdiÄŸinizde tekerlerde aşınmalara sebep olabilir. Direksiyonu her zaman hareket halinde kullanmak daha saÄŸlıklıdır.
        • Tekrar çevrenizin güvenli olduÄŸundan emin olmak için gerekli kontrolleri özellikle aracınızın gideceÄŸi yönü kontrol edin; çünkü hareket ettiÄŸinizde direksiyonu daha çok çevireceÄŸinizden aracınız karşıdan gelen araçların yoluna girebilir. Dikkat edilmediÄŸi takdirde bu durum istenmeyen sonuçlar doÄŸurabilir.
        • Hareket etmeye karar verdiÄŸinizde aracınızın tamamen kontrolunüzde olması gerekir.


                                                                                                                                                                                                           Aracın düz yolda durdurulması:

        Normal düz yolda seyir halinde iken duracağınız yeri durulmaması gereken ve park edilmesi yasak olan yerleri gösteren trafik işaretlerini kontrol ederek güvenli bir yer seçin.


         
         
               
        • İç ve dış aynalarınızı kontrol edin. Özellikle duracağınız tarafta sizinle kaldırım arasında varsa bisiklet, motosiklet ve yayaları kontrol edin.
        • Sinyal verin.
        • Sol ayağınızı gaz pedalından hafifçe kaldırıp saÄŸ ayağınızı fren pedalına hafifçe bastırıp aracınızı yavaÅŸlatmaya baÅŸlayın.
        • Direksiyonu hafiften kırarak kaldırıma yaklaÅŸtırın. Aracınız kaldırıma yaklaşık 20cm uzaklıkta ve paralel olarak geldiÄŸinde direksiyonu düzeltin. EÄŸer sağınızda park etmiÅŸ araç varsa aracı geçtiÄŸinize emin olduktan sonra direksiyonu saÄŸa çevirin.
        • SaÄŸ ayağınız ile fren pedalına baskınızı arttırın. Aracınız durma hızına geldiÄŸinde debriyaj pedalına basın ve durmadan birkaç saniye önce fren pedalına baskınızı azaltarak aracınızın yumuÅŸak olarak durmasını saÄŸlayın.
        • Aracınız durduktan sonra el frenini çekin ve düz vitesli araçlarda vitesi kolunu boÅŸa alın otomatik vitesli araçlarda ise P (Park) haline getirerek aracınızı güvene alın. 
        • Kontak anahtarını sola çevirip motoru kapadıktan sonra anahtarı yerinden çıkarın. Akünün gücünü kaybetmemesi için tüm ışıkları kapayın. Bazı araçlarda park lambaları otomatik olarak yanık kalacaktır. Genelde araçlarda motoru kapayıp aracınızdan güvenli olarak çıkabilmeniz için aracınızın iç lambası gecikmeli olarak kendiliÄŸinden sönecektir.
        • Emniyet kemerinizi çıkardıktan sonra saÄŸ eliniz ile ÅŸoför kapısının kolunu tutup sol elinizle de kapı kilidini açın. Açılan kapı aralığından arkadan gelen araçları kontrol edebilirsiniz. Bu ÅŸekilde açılan kapıyı saÄŸ elinizle tuttuÄŸunuzdan kapı siz yolu kontrol edinceye kadar fazla açılmayacak ve aracınıza yakın geçen diÄŸer araçların size veya kapınıza vurma riskini azaltacaktır.




        KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:


        • Motoru nasıl çalıştırırsınız?
        • Motoru çalıştırmadan önce hangi kontrolleri yapmalısınız?
        • Hareket etmeden aracın aynalarını ve çevresini kontrol etmek neden önemlidir?
        • Kör noktaları ne zaman kontrol etmeniz gerekir?
        • Debriyajda kavrama noktasını nasıl anlarsınız?
        • Önünüzdeki araç size yakın parketmiÅŸ ise hareket etmeden ve ederken karşıdan gelen araçları neden kontrol etmelisiniz?





        1- Kalkış, duruş ve gitme(Seyretme), b) Düz yolda hiç durmadan gitme, 1- Vites büyültme, 2- Vites küçültme, c- Geri geri gitme, d- İleri gitme


        b) Düz yolda hiç durmadan gitme: 

        Genelde düz yolda araç kullanırken yolun ilerisinde olan trafik akışını daha rahat görebilirsiniz. Yolun düz olduğu ve trafiğin rahat aktığı yollarda dikkatiniz daha çabuk dağılabilir ve uykunuz gelebilir. Eğer araç sürerken esnediğinizi veya dikkatinizin dağıldığını hissediyorsanız uyku bastırıncaya kadar beklemeyin güvenli bir yerde durun ve yeterince dinlenin. Duruncaya kadar diğer araçlara olan takip mesafenizi arttırmalı ve hızınızı trafiği etkilemeyecek bir düzeyde azaltmalısınız. Unutmayın ki ani bir tehlike karşısında yorgunken tepki göstermeniz daha da geçikecektir.

        Genelde her iki saatte bir 20 dakika dinlenmek dikkatinizi toplamanızı saÄŸlayacaktır. Yaşınıza ve psikolojik durumunuza göre alacağınız molanın da fazla olması gerekebilir. Kısa bir yürüyüş de uykunuzu dağıtıp daha iyi dinlenmenizi saÄŸlar. Ayrıca kafeini bol içeceklerde uykunuzun kaçmasını saÄŸlayabilir. 


        1- Vites büyütme: Hızınızın her zaman trafik akışına ve yol durumuna uygun olması gerekir.

        Unutmayın; yollardaki hız sınırlarını bilmeli, trafik, yol ve havanın durumuna göre ulaşacağınız güvenli hıza siz karar vermelisiniz. Seçtiğiniz hız ulusal hız, sınırını geçtiği takdirde trafik cezası alabilirsiniz. Hızınızı arttırmak için motor gücünü arttırmalı ve buna bağlı olarakda vitesinizi büyütmelisiniz.

        Vites kolunu viteslere geçirmeyi veya vitesi değiştirmeyi aracınızın motoru çalışmadan park halinde pratik yapmalısınız. Aracınızı kullanırken ve vites değiştirirken vites koluna bakmadan vites değiştirebilmelisiniz. Vites değiştirirken vites koluna bakmak yolda olabilecek tehlikeleri görmenizi engelleyecektir.


        Hızınızı arttırmak için aşağıdaki sıralamayı kullanabilirsiniz.


        • Yolun ilerisini ve aynalarınızı kontrol edip hızınızı arttırmanın güvenli olduÄŸuna karar verin.
        • SaÄŸ ayağınızla hafifce gaz pedalındaki gücü arttırarak aracınızın hızlanmasını saÄŸlayın.
        • SaÄŸ elinizin avuç içi ile vites kolunu tutup vitesi deÄŸiÅŸtirmeye hazır olun.
        • Sol ayağınız ile debriyaj pedalına sonuna kadar basıp saÄŸ eliniz ile vites kolunu aracınızın hızına uygun vitese geçirin. 
        • Debriyaj pedalını yumuÅŸak ve yavaÅŸca yukarı kaldırın.
        • Çevrenizdeki trafik hakkında bilgi sahibi olmak için aynalarınızı tekrar kontrol edin.

        • Gaz pedalına basarak uygun hızda yolunuza devam edin.






        2- Vites küçültme:  Herhangi bir sebepten dolayı yavaÅŸlamanız gerekirse hızınızı azaltmak için aÅŸağıdaki sıralamayı kullanabilirsiniz. 

          • Yolun ilerisini ve aynalarınızı kontrol edip aracınızı yavaÅŸlatmanın güvenli olduÄŸuna karar verin.
          • SaÄŸ ayağınızla hafifce fren pedalına basarak aracınızın hızını yavaÅŸlatın.
          • SaÄŸ elinizin avuç içi ile vites kolunu tutup vitesi deÄŸiÅŸtirmeye hazır olun.
          • Sol ayağınız ile debriyaj pedalının sonuna kadar basıp, saÄŸ eliniz ile vites kolunu aracınızın hızına uygun vitese atın.
          • Debriyaj pedalını yumuÅŸak ve yavaÅŸca yukarı kaldırken aynı anda gaz pedalını kullarak uygun bir hızda yolunuza devam edin.
          • Çevrenizdeki trafik hakkında bilgi sahibi olmak için tekrar aynalarınızı kontrol edin.






          c) Geri geri gitme: 

          Herhangi bir sebepten dolayı aracınızla geri geri gitmeniz gerekirse aÅŸağıdaki sıralamayı kullanabilirsiniz. 

          Normalde geri vitese taktığınızda aracınızın arkasında beyaz bir lamba yanması ve sesli uyarı olması gerekir. Fakat bunların da arıza yapacağını veya çocukların ve iÅŸitme engelli yayaların sesli uyarıyı duyamıyacağını unutmayın. 

          • Geri geri gitmeden arabanızın arkasında küçük çocuklar veya herhangi bir sey olmadığından emin olmak için gerekiyorsa kontağı kapayıp dışarıya çıkın. Aracınızın arkasının manevranız için güvenli olduÄŸunu kontrol edin. Aracınıza tekrar binip motoru çalıştırın. Aynalarınızı ve kör noktalarınızı kontrol edin.
          • Sol ayağınız ile debriyaj pedalına basın.
          • SaÄŸ eliniz ile vites kolunu geri vitese atın.
          • Geri geri gideceÄŸiniz için emniyet kemerini çıkarabilirsiniz. Bu size arabanızın arkasını görmek için vücudunuzu daha rahat döndürmenizi saÄŸlayacaktır. 
          • Sol eliniz ile direksiyonun üst kısmından tutun.
          • Vücudunuzu saÄŸ tarafa arka camdan dışarısını görebilecek ÅŸekilde arkaya doÄŸru çevirin.
          • SaÄŸ ayağınız ile hafiften gaz verip debriyaj pedalını kullanarak kavrama noktasını bulun.
          • Aynalarınızı ve kör noktalarınızı tekrar kontrol ettikten sonra eÄŸer güvenli ise el frenini indirip debriyajdan ayağınızı biraz daha kaldırarak hareket etmeye baÅŸlayın. 
          •                                                  

          Geri geri hareket ederken aracınızın arkasını ve hızınızı kontrol ederek manevranızı kontrollü olarak tamamlamalısınız.


          d) Ä°leri, geri gitme: 

          Bu manevrada çevrenizin güvenli olduğunu anlamak için tüm aynalarınızı ve kör noktalarınızı kontrol ettikten sonra eğer manevranızı yapmak güvenli ise gerekli sinyalleri verip manevranızı kontrollü olarak tamamlamalısınız.


           KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

          • Aracınızı yanlış viteste kullanmak aracınıza ve çevrenize ne gibi zararlar verir?
          • Aracınızın yol ve trafik durumuna göre doÄŸru viteste olduÄŸunu nasıl anlarsınız?
          • Vites büyütüp veya küçültmeden önce aynaları kontrol etmek neden önemlidir?
          • Geri viteste hareket etmeden önce aracınızın arkasını neden kontrol etmelisiniz?
          • Geri viteste hareket ederken direksiyonu nasıl kontrol edersiniz?




          1- Kalkış, duruş ve gitme(Seyretme), e-Yokuşta kalkış, duruş ve aracı emniyete alma, f- İnişte kalkış,duruş ve aracı emniyete alma


          e) Yokuşta kalkış:

          Eğer yokuşa doğru hareket ediyorsanız aşağıdaki kurallara uymalısınız:

          • Debriyaj pedalını aÅŸağıya kadar bastırın.
          • Vites kolunu 1.vites durumuna getirin.
          • Aracınızı yokuÅŸa doÄŸru hareket ettirirken motora daha fazla yük bineceÄŸinden motora daha fazla güç gitmesi için gaz pedalına normalden biraz daha fazla basın.
          • İç ve dış aynalarınızı ve yolun ilerisinin güvenli olduÄŸunu kontrol edin.
          • Gerekli ise sinyal verin.
          • Omuzunuzun üzerinden kör noktanızın güvenli olmasını kontrol edin. Yolun saÄŸ tarafına park ettiyseniz sol omuzunuzun üzerinden, yolun soluna park ettiyseniz saÄŸ omzunuzun üzerinden kör noktaları kontrol edin.

                                                                        

          • Debriyaj pedalı kavrama noktasına geldiÄŸinde el frenini indirin. Aracınızın sarsılmamasını veya motorun durmamasını debriyaj pedalına olan hakimiyetinizle önleyebilirsiniz.
          • El frenini indirirken gaz vererek hareket edin. Gaz ve debriyaj pedalını beraber kontrollü olarak kullanarak aracınızın rampaya karşı geriye kaçmasını engelleyebilirsiniz.
          • Aracınız hareket etmeye baÅŸladığında gazı artırarak debriyaj pedalını serbest bırakın. Aynalarınızı tekrar kontrol edip yolunuza devam edin.

          YokuÅŸta durma:

          • Aracınızla yokuÅŸa doÄŸru yolda seyir halinde iken duracağınız yeri, durulmaması ve park edilmesi yasak olan yerleri gösteren trafik iÅŸaretlerini kontrol ederek güvenli bir yer seçin. 
          • İç ve dış aynalarınızı kontrol edin özellikle duracağınız tarafta sizinle kaldırım arasında olabilecek bisiklet, motosiklet ve yayaları kontrol edin.
          • Sinyal verin.
          • Sol ayağınızı gaz pedalından hafifce kaldırıp saÄŸ ayağınızı fren pedalına hafifce bastırıp aracınızı yavaÅŸlatmaya baÅŸlatın.
          • Direksiyonu hafiften kırarak aracınızı kaldırıma yaklaÅŸtırın. Aracınız kaldırıma yaklaşık 20cm uzaklıkta ve paralel olarak geldiÄŸinde direksiyonu düzeltin.
          • SaÄŸ ayağınız ile fren pedalına bastığınız gücü yükselterek aracınızın durma hızına geldiÄŸinde durmadan birkaç saniye önce debriyaj pedalına basın ve fren pedalına bastığınız gücü hafifleterek aracınızın yumuÅŸak olarak durmasını saÄŸlayın.  
          • Aracınız durduktan sonra el frenini çekip, kontağı kapayın, debriyaja basarak vitesi 1. Vitese atın ve direksiyonu yola doÄŸru çevirerek aracınızı güvene alın.

                                                                

          • EÄŸer yokuÅŸ yukarı yolun sağına park edecekseniz direksiyonu tam sola çevirin. Bu tekerlerin kaldırıma doÄŸru gelmesini saÄŸlayacaktır. Herhangi bir sebepten dolayı aracınızın el freni çalışmazsa aracınız yokuÅŸ aÅŸağı hareket edecek fakat tekerler kaldırıma dayanıp kaza olmasına engel olacaktır. EÄŸer yolun soluna park edecekseniz bu sefer de direksiyonu tam sola çevirmelisiniz. Ayrıca yokuÅŸa karşı park edilen ağır vasıtaların tekerlerinin arkasına takoz da konabilir. 
          • Kontak anahtarını sola çevirip motoru kapadıktan sonra anahtarı yerinden çıkarın. Akünün gücünü kaybetmemesi için tüm ışıkları kapayın. Bazı araçlarda park lambaları otomatik olarak yanık kalacaktır. Genelde araçlarda motoru kapayıp aracınızdan güvenli olarak çıkabilmeniz için aracınızın iç lambası geçikmeli olarak kendiliÄŸinden sönecektir.
          • Emniyet kemerinizi çıkardıktan sonra saÄŸ eliniz ile ÅŸoför kapısının kolunu tutup sol elinizle kapı kilidini açın. Açılan kapı aralığından arkadan gelen araçları kontrol edebilirsiniz. Bu ÅŸekilde açılan kapıları saÄŸ elinizle tuttuÄŸunuzdan kapı siz yolu kontrol edinceye kadar fazla açılmayacak aracınıza yakın geçen diÄŸer araçların size veya kapınıza vurma riskini azaltacaktır.

          f-Ä°niÅŸte kalkış, yokuÅŸ aÅŸağı hareket etme: 

                                                                     

          • Fren pedalını basılı tutun.
          • Vitesi kolunu 1.vites durumuna getirin eÄŸer rampa çok dikse 2.vitesle de kalkılabilir.
          • İç ve dış aynalarınızı kontrol edin.
          • Gerekli ise sinyal verin.
          • Hareket etmeden tekrar aynalarınızı ve kör noktaları kontrol edin,
          • Fren pedalından ayağınızı hafifçe kaldırıp aracınız yolun eÄŸiminden dolayı hareket etmeye baÅŸlamasına yardımcı olun. Aracınız hareket etmeye baÅŸlayınca debriyajı tamamen bırakıp gaz vererek yolunuza devam edin.

          İnişte durma, yokuş aşağı durma:

                                                         

          • Ä°niÅŸe karşı yolda seyir halinde iken duracağınız yerin durulmaması ve park edilmesi yasak olan yerleri gösteren trafik iÅŸaretlerine dikkat ederek uygun ve güvenli bir yer seçin. 
          • İç ve dış aynalarınızı kontrol edin özellikle duracağınız tarafta aracınızla kaldırım arasında olabilecek bisiklet, motosiklet ve yayaları kontrol edin.
          • Gerekliyse sinyal verin.
          • Sol ayağınızı gaz pedalından hafifce kaldırıp saÄŸ ayağınızı fren pedalına hafifce bastırıp aracınızı yavaÅŸlatmaya baÅŸlatın.
          • Direksiyonu hafiften kırarak aracınızı kaldırıma yaklaÅŸtırın. Aracınız kaldırıma yaklaşık 20cm uzaklıkta ve paralel olarak geldiÄŸinde direksiyonu düzeltin.
          • SaÄŸ ayağınız ile fren pedalına bastığınız gücü yükselterek aracınızın durma hızına geldiÄŸinde durmadan birkaç saniye önce debriyaj pedalına basın ve fren pedalına bastığınız gücü hafifleterek aracınızın yumaÅŸak olarak durmasını saÄŸlayın.  
          • Aracınız durduktan sonra el frenini çekip debriyaja basarak vitesi boÅŸa alıp aracınızı güvene alın.
          • EÄŸer yokuÅŸ aÅŸağı iniÅŸte yolun sağına park edecekseniz direksiyonu tam saÄŸa çevirin. Bu tekerlerin kaldırıma doÄŸru gelmesini saÄŸlayacaktır. Herhangi bir sebepten dolayı aracınızın el freni çalışmazsa aracınız yokuÅŸ aÅŸağı hareket edecek fakat tekerler kaldırıma dayanıp kaza olmasına engel olacaktır. EÄŸer yolun soluna park edecekseniz bu sefer de direksiyonu tam sola çevirmelisiniz. Ayrıca yokuÅŸa karşı park edilen ağır vasıtaların tekerlerinin arkasına takoz da konabilir. 
          • Kontak anahtarını sola çevirip motoru kapattıktan sonra anahtarı yerinden çıkarın. Akünün gücünü kaybetmemesi için tüm ışıkları kapayın. Bazı araçlarda park lambaları otomatik olarak yanık kalacaktır. Genelde araçlarda motoru kapayıp aracınızdan güvenli olarak çıkabilmeniz için aracınızın iç lambası gecikmeli olarak kendiliÄŸinden sönecektir.

          Emniyet kemerinizi çıkardıktan sonra sağ eliniz ile şoför kapısını tutup sol elinizle kapı kilidini açın. Açılan kapı aralığından arkadan gelen araçları kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde açılan kapıları sağ elinizle tuttuğunuzdan kapı siz yolu kontrol edinceye kadar fazla açılmayacak aracınıza yakın geçen diğer araçların size veya kapınıza vurma riskini azaltacaktır.

          KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

          • YokuÅŸa doÄŸru hareket etmeden ve el frenini indirmeden önce kavrama noktasını bulmak neden önemlidir?
          • YokuÅŸa doÄŸru hareket ederken en uygun vites hangisidir?
          • Ä°niÅŸe karşı hareket etmeden el frenini indirdiÄŸinizde saÄŸ ayağınız neden fren pedalında olmalıdır?
          • Önünüzdeki araç size yakınsa hareket etmeden ve ederken karşıdan gelen aracları neden kontrol etmelisiniz?
          • Ä°niÅŸe doÄŸru durduktan sonra aracınızı nasıl emniyete alırsınız?
          • Ä°niÅŸte durduktan sonra aracınızı nasıl emniyete alırsınız?

          1-Kalkış Duruş ve Gitme (Seyretme), g- Geri dönüşler,


          g) Geri dönüşler:

                                                      
           
          EÄŸer yanlış veya çıkmaz bir sokaÄŸa girdiyseniz ve çevrenizde aracınızı döndürmenin baÅŸka bir imkanı yoksa geri dönüş manevralarını kullanarak aracınızı güvenli bir ÅŸekilde geldiÄŸiniz yöne döndürebilirsiniz. Genel olarak geri dönüş manevralarının püf noktası, aracınızı yavaÅŸ hareket ettirerek direksiyonu hızlı çevirip yaklaÅŸan diÄŸer araç ve yayaları görebilmek için çevrenizi kontrol ederek manevranızı tamamlamaktır. 

                                                 
                 
          YaÄŸan yaÄŸmur  ve su birikintilerinin kazalara sebep olmaması için yollar yapılırken balık sırtı ÅŸeklinde eÄŸim verilir. Aracınızı yolda döndürürken durduÄŸunuzda aracınızın bu eÄŸimden dolayı kaymaması için el frenini çekmelisiniz. 

                                     


          Sinyal diğer araçlara yanlış bilgi verebileceğinden aracınızı yolda döndürmeden sola sinyal vermemeli yol dönüş yapmak için güvenli oluncaya kadar beklemelisiniz.






          Durmanın ve U dönüşün yasak olduÄŸu yollarda, trafiÄŸin yoÄŸun aktığı yollarda, tek yönlü yollarda, trafiÄŸin hızlı aktığı çevre yollarında, otoyollarda ve baÄŸlantı yollarında, keskin virajlarda veya yakınlarında geri dönüş yapmak tehlikeli ve yasaktır.  





          g1) Yolda aracı geri çevirme: 

                                     
           
          EÄŸer çıkmaz bir sokaÄŸa girdiyseniz ve dönebileceÄŸiniz baÅŸka bir sokak yoksa aracınızı yolda geri dönüş manevrası için güvenli ve trafik kurallarına uygun bir yer bulup yolun sağında kaldırıma yakın ve paralel olarak durdurun. Manevranızı yaparken kaldırımda çarpabileceÄŸiniz mesafede aÄŸaç, trafik levhası ve sokak lambası olmamalı ve diÄŸer araçlar tarafından görülebilmek için park etmiÅŸ araçlara yakın durmamalısınız. Ayrıca yolun en geniÅŸ alanını da seçmek manevranızı kolaylaÅŸtıracaktır. 


          Hareketinize başlamak için vites kolunu 1.vitese takın, omzunuzun üzerinden kör noktalarınızı ve aynalarınızı kontrol ederek çevrenizin güvenli olduğundan emin olun. Eğer aracınıza yaklaşan yaya veya araç görüyorsanız, acele etmeyin ve onların geçmelerini bekleyin.


          Hareket etmek güvenli ise sol omuzunuzun üzerinden kör noktanızı kontrol edin. Aracınızı yavaşça hareket ettirirmeye başlayıp direksiyonunuzu hızlıca tam sola çevirin.


          Aracınız dönmeye başlayıp yolun ortasına yaklaştığında yolun her iki tarafını da kontrol edin. Eğer gelen araç varsa durup geçiş üstünlüğünü gelen araçlara verin.


          Öne hareket ederken kaldırıma çarpmamanız önemlidir. Bunun için yaklaşık 1 metre mesafeye geldiğinizde sol aynanızın altından kaldırımın başlangıç çizgisini görmeye başladığınız zaman direksiyonu yaklaşık 2 tur sağa çevirip kontrollü olarak durun. Durduktan sonra aracınızın öne kaymasını engellemek için el freninizi çekin.


          Vites kolunu geri vitese takın, yolun her iki tarafının ve aracınızın arkasının güvenli olup olmadığını kontrol edin. Hareket etmeye başladığınızda direksiyonu tam sağa çevirin ve arka camdan aracınızın arkasına bakarak geri hareket edin. Yaklaşık yolun yarısına ulaştığınızda yolun her iki tarafını tekrar kontrol edin ve güvenli ise hareketinize devam edin. Kaldırıma çarpmamak için şoförün arkasındaki arka camın sol alt köşesinin kaldırımla aynı hizaya geldiğinde direksiyonu 2 tur sola çevirerek durun ve el freninizi çekin.

           
          Harekete tekrar başlamak için vites kolunu 1.vitese atın. Kör noktalarınızı ve yolun her iki tarafını kontrol ettikten sonra direksiyonu tam sola çevirerek devam edin. Aracınızı düzeltikten sonra aynalarınızdan arkanızdaki araçların durumunu kontrol edin.
          Bazı dar yollarda geri dönüşünüzü 3 manevrada yapamayabilirsiniz. Daha fazla manevra yapmanız gerekiyorsa acele etmemeli, yavaş hızda ve dikkatli olarak yapmalısınız.





          g2) Yolda U dönüşü: U dönüşü aracınızı geri vitesi kullanmaya gerek kalmadan yolda döndürmeye denir. Durmanın ve U dönüşün yasak olduğu yollarda, trafiğin yoğun aktığı yollarda, tek yönlü

               
          yollarda, trafiÄŸin hızlı aktığı çevre yollarında, otoyollarda ve baÄŸlantı yollarında, keskin virajlarda veya yakınlarında U dönüşü yapmak tehlikeli ve yasaktır. 
          U dönüşü yapmadan yolun trafik kurallarına uygun güvenli ve geniÅŸ olduÄŸundan emin olun. Emin olmadığınız yollarda U dönüşü yapmak tehlikelidir. EÄŸer mümkünse yolda U dönüş yapmak yerine  dönel kavÅŸaklarda, U dönüş yapmak daha güvenlidir.


            
          g3) Ana yoldan tali yola geri geri girerek tekrar ana yola dönülmesi: 

          SaÄŸdaki tali yola yaklaşırken aynalarınız kontrol edin ve frenlerinize hafiften basarak fren ışıklarınız ile arkanızdaki araçları uyarın. Sağınızdaki tali yolun yarısına geldiÄŸinizde saÄŸa tali yola bakarak girmenizi engelleyecek herhangi bir engel olmadığından emin olun ve saÄŸa sinyalinizi açıp yolu yaklaşık 2 araç mesafesi geçtikten sonra kaldırıma paralel olarak durun. Sinyalinizi kapayın. Vites kolunu geri vitese takın. Aynalarınızı kontrol ederek arkanızdan veya kavÅŸaktan herhangi bir aracın ve yayanın gelmediÄŸinden emin olun. Kör noktalarınızı kontrol edin ve hareket edin. SaÄŸ arka camdan kaldırımı takip ederek ve direksiyonu düz tutarak aracınızı kaldırıma paralel olarak kavÅŸaÄŸa kadar yaklaşın. Kaldırım saÄŸ arka camda bitip tali yol gözükmeye baÅŸladığında direksiyonu saÄŸa çevirmeden durun. Aracınızın arkasından gelebilecek araçları kontrol edin. EÄŸer araç geliyorsa geçiÅŸ hakkını vermeli veya durduklarından emin olmalısınız. Hareket etmek güvenli ise kör noktalarınızı kontrol ettikten sonra hareket edin ve direksiyonu tam sola çevirin. Arka cama ve aynalarınıza bakarak aracınızı kaldırıma paralel tutun. Yaklaşık 5 araba mesafesi geri gidip durmalısınız. Aynalarınızı kontrol edip sola sinyal verin. Güvenli ise sol kör noktanızı kontrol edip hareket edebilir ve ana yolda sola dönebilirsiniz. Bu manevrayı yaparken herhangi bir yaya veya araç gelirse durmalı ve yol vermelisiniz.  

          KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

          • Hangi yollarda geri dönüş manevrası yapılamaz?
          • Geri dönüş manevrasına baÅŸlamadan önce ve manevra halindeyken çevrenizi kontrol etmek neden önemlidir?
          • Geri dönüş manevrasını yaparken geçiÅŸ üstünlüğü kime aittir?
          • Menevra yaparken size doÄŸru araç geldiÄŸini görürseniz ne yapmanız gerekir?
          • Tali yoldan ana yola geri geri çıkmak güvenlimidir?
          • Geri vites ışığı ne renktir?
          • Yolda geri dönüş manevrası yapan bir araca nasıl yaklaÅŸmalısınız?


          2.Park etme, a-Geri park (Dik açılı), b-Ön park (Dik açılı), c-Önden yan park, d- Geri geri park, e-Aracı düzeltmek, f- İki araç arasına park


          2. Park etme
          a) Geri park (Dik açılı):
           

          Bu manevrayı güvenli ve tam yapabilmek için aracınızı hazırlayıp tüm çevrenizi kontrol edip hareket etmelisiniz. Eğer manevranızı yaparken diğer araç veya yayaların yaklaştığını görürseniz durmalı ve geçmelerini beklemelisiniz.


          Åžekildeki gibi kutudan 1.5 ila 2 metre ve 2 araç mesafe uzaklıkta durun. El freninizi çekip geri vitese atın. Geri vites lambası diÄŸer araç ve yayaları uyarmak amaçlı olsa da aynalarınızı, kör noktalarınızı ve aracınızın arka camından bakarak geri gitmenin güvenli olduÄŸuna karar verdikten sonra aracınızı hareket ettirin. Yaklaşık 1.5 araba mesafesi kala direksiyonu tam sola çevirmelisiniz. Aracınızı yavaÅŸ hareket ettirmeli ve saÄŸ omuzunuzun üzerinden arka camdan gittiÄŸiniz yöne bakarak park edeceÄŸiniz alana doÄŸru direksiyonu gerektiÄŸi kadar çevirin.  Aracınız önü saÄŸa doÄŸru dönmeye baÅŸlayacağından saÄŸ kör noktanızı ve çevrenizi kontrol edin. 


          Sol aynanızdan park edeceğiniz kutunun sol çizgisini gördüğünüzde aracınızı çizgiye yakın tutacak şekilde direksiyonu kontrol edin. Sağ aynanızda kutunun dğer tarafını gördüğünüzde her iki aynanızı kullanarak aracınızı çizgilere paralel olacak şekilde düzeltin. Tekrar arka camınızdan aracınızın arkasını kontrol ettikten sonra durun ve el freninizi çekip vitesi boşa alın.

          b) Ön park (Dik açılı): 


          Park edeceÄŸiniz alana yaklaşırken dikkat etmeli ve ÅŸekildeki gibi geniÅŸ bir açıyla aracınızı park etmelisiniz. Park edeceÄŸiniz yere yakın araçların kapıları açılıp hareket etme ihtimaline karşı manevranızı yavaÅŸ ve kontrollü olarak yapmalısınız. Aracınız diÄŸer araçlara yaklaşır ve vurma ihtimali olursa çevrenizi kontrol ettikten sonra yeterli bir mesafe geri gidip tekrar aracınızı öne haraket ettirerek park edebilirsiniz. 



          c) Önden yan park:


          Önüne park etmek istediÄŸiniz araca yaklaşırken saÄŸ sinyalinizi açıp diÄŸer araçları uyarın. YavaÅŸlamaya erken baÅŸlarsanız fren ışıkları arkanızdaki araç sürücülerini uyaracaktır. Park etmiÅŸ araçlarla aranızda yaklaşık 1 metre mesafe bırakın. Ön saÄŸ kapınız sağınızda park etmiÅŸ olan aracın önüyle aynı hizaya gelince aynalarınızı kontrol edip direksiyonu saÄŸa çevirin. Aracınız kaldırıma yaklaÅŸtığında direksiyonu kullanarak kaldırıma paralel ve yaklaşık 20 cm mesafe bırakarak park edin. Gerekirse geri giderek araçlara olan mesafenizi ayarlayabilirsiniz. 








          d) Geri geri yan park:

          Arkasına park etmek istediğiniz araca yaklaşırken sağ sinyalinizi açıp diğer araçları uyarın. Aracı hafiften geçip şekildeki gibi şoför koltuğunuzun yandaki aracın önü ile aynı hizaya gelecek şekilde ve araca yaklaşık 1 metre mesafede durun. Yaklaşık 1 metre veya yandaki aracın kapısının uzunluğu kadar olan bu mesafe kapının açıldığında aracınıza çarpma riskini önler.


          Bu manevrayı yavaş ve kontrollü yapmalı gerekirse durmalısınız, yaklaşan araç ve yayalara geçiş üstünlüğü vermelisiniz. Gerektiğinde sağ omuzunun üzerinden arkaya bakabilirsiniz.


          Durduktan sonra el freninizi çekip vites kolunu geri vitese takın, aracınızın arkasında beyaz renkteki geri vites lambası arkanızdaki araçları uyaracağından saÄŸ sinyalinizi kapayın. Aynalarınızı ve kör noktalarınızı kontrol ettikten sonra aracınızı hareket ettirin. Aracınızın arka kısmı diÄŸer aracın arka kısımları ile aynı hizaya geldiÄŸinde sol kör noktanızı kontrol edip güvenliyse direksiyon simidini 1 tur saÄŸa çevirin. Aracınız arkası dönmeye baÅŸladığında aracınızın sol dış aynası yandaki aracın sol köşesiyle aynı hizaya gelmesini saÄŸlayın. Direksiyonu 2 tur sola çevirin ve saÄŸ aynanızı kontrol ederek aracınızın kaldırımla paralel oluncaya kadar bekleyin. EÄŸer kaldırıma fazla yaklaşıp çarpma riskiniz varsa direksiyonu çevirip mesafenizi ayarlayabilirsiniz. Kaldırıma paralel oldugunuzda direksiyonu 1 tur sola çevirip tekerlerinizi düzeltin. Öne veya arkaya gidip araçlara olan mesafenizi ayarladıktan sonra manevranızı bitirebilirsiniz.  Kutuya girdiÄŸinizde aracınız düzgün deÄŸilse veya diÄŸer araçlara çarpma riskiniz varsa durup öne doÄŸru gidin ve aracınızı düzelttikten sonra tekrar geri park edin.



          f) İki araç arasına park:

          Park edeceğiniz alana yaklaşırken dikkat etmeli ve şekildeki gibi geniş bir açıyla aracınızı park etmelisiniz. Park edeceğiniz yere yakın araçların kapıları açılıp hareket etme ihtimaline karşı manevranızı yavaş ve kontrollü olarak yapmalısınız. Aracınız diğer araçlara yaklaşır ve vurma ihtimali olursa çevrenizi kontrol ettikten sonra yeterli bir mesafe geri gidip tekrar aracınızı öne haraket ettirerek park edebilirsiniz.



          KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:
          • Aracınızı geri geri park etmeden neden çevrenizi kontrol etmelisiniz? 
          • DiÄŸer araçların geri viteste olduklarını nasıl anlarsınız?
          • Dar alanlara park ederken veya manevra yaparken debriyaj kontrolü neden çok önemlidir?



            3- KAVŞAKLARA DIKKAT ETME TEKNIĞI a) Görüşü iyi olan kavşaklar b) Yarı görüşlü kavşaklar c) Görüşü iyi olmayan kavşaklar


            3. KAVŞAKLARA DİKKAT ETME TEKNİĞİ
            Sürücülerin kavşaklara yaklaşırken yerleşim yerlerinde 30 metre, yerleşim yerleri dışında 150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri yasaktır. Yerleşim yerleri içinde sürücülerin kavşaklara 5 metre ve yerleşim yerleri dışında sürücülerin kavşaklara, tünellere ve bağlantı yollarına 100 metre mesafede duraklama yapmaları yasaktır.


            Ä°ki veya daha fazla yolun bir noktada kesiÅŸtiÄŸi veya birleÅŸtiÄŸi yerlere kavÅŸak denir. KavÅŸaÄŸa yaklaşırken trafik iÅŸaretlerine ve görüş mesafesine uygun olarak yavaÅŸlamalı ve gerekiyorsa diÄŸer araçlara geçiÅŸ üstünlüğünü vermelisiniz. 

            Kavşaklara yaklaşırken her zaman ayna, sinyal ve hareket kuralını uygulayarak yaklaşmalı kavşakta her iki yönü de kontrol ettikten sonra devam etmeli veya dönmelisiniz. Motosiklet ve bisikletliler küçük ve hızlı olduklarından kavşaklarda görmek zordur. Özellikle motosikletlilere dikkat etmeli ve diğer araçların arkasından hızlı gelebileceklerini unutmamalısınız.


            KavÅŸakta diÄŸer araçların sinyallerine güvenmemelisiniz çünkü yanlış sinyal vermiÅŸ veya sinyali unutmuÅŸ olabilirler. En güvenlisi emin oluncaya kadar beklemektir. Tali yoldan ana yola yaklaÅŸan araçlar ana yoldaki araçlara geçiÅŸ üstünlüğünü vermek zorundadır. 


            YaklaÅŸtığınız kavÅŸakta trafik ışığı, iÅŸaret ve iÅŸaretcilerine uymak zorundasınız. GeçiÅŸ önceliÄŸini belirleyen iÅŸaret ve iÅŸaretçiler sırasıyla aÅŸağıdaki gibidir. 
            1. Trafik Polisi,
            2 .Trafik ışıkları,
            3 . Trafik iÅŸaretleri,
            4 . SaÄŸdan gelenin sola göre yol üstünlüğü kuralına uymalısınız.Bu araçların motorlu veya motorsuz olmaları fark etmez saÄŸdan gelen aracın geçiÅŸ üstünlüğü vardır. 






            a) Görüşü iyi olan kavÅŸaklar: 

            YaklaÅŸtığınız kavÅŸakta görüş mesafenizi engelleyen herhangi bir nesnenin olmadığı ve kesiÅŸen yoldaki araçları yaklaşırken görebildiÄŸiniz kavÅŸaklardır. EÄŸer trafik iÅŸaret ve levhalarına uygun ve yaklaÅŸtığınız yolda herhangi bir araç yoksa kavÅŸaÄŸa geldiÄŸinizde her iki tarafı da kontrol edip yolunuza devam edebilirsiniz. Yaklaşırken kavÅŸağın ve yolun güvenli olduÄŸuna eminseniz durmanıza gerek yoktur. 





            b) Yarı görüşlü kavÅŸaklar:  

                                                
            KavÅŸakta aÄŸaç veya diÄŸer nesnelerin görüşünüzü etkileyip yaklaÅŸtığınız yolu tam görmenizi engellediÄŸi kavÅŸaklardır. EÄŸer kavÅŸağı tam göremiyorsanız veya emin deÄŸilseniz durmalı ve her iki tarafı kontrol ettikten sonra devam etmelisiniz. Ayrıca ana yoldan sol tali yola dönmeniz gerektiÄŸinde karşıdan gelen araçlar geçtikten sonra yolu tam olarak görüp emin olduktan sonra dönmelisiniz. 



            c) Görüşü iyi olmayan kavşaklar:



            YaklaÅŸtığınız kavÅŸağın kenarlarında bina veya duvarların olması görüş mesafenizi kapatacağından bu tür kavÅŸaklarda kesinlikle durmalısınız. Hareket etmeden her iki tarafı da kontrol edip trafiÄŸi dinledikten ve güvenli olduÄŸundan emin olduktan sonra devam etmelisiniz. Bu tür kavÅŸaklarda ciddi kazalar olabileceÄŸinden altıgen ÅŸekilde DUR iÅŸareti vardır. 

            Sadece DUR işareti altıgen olup herhangi bir sebepten dolayı DUR yazısını okuyamazsanız bile levhanın şeklinden anlayabilirsiniz.







            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR: 

            • KavÅŸaÄŸa yaklaÅŸtığınızı nasıl anlarsınız?
            • KavÅŸaklarda en çok hangi araçları kontrol etmelisiniz?
            • KavÅŸaktaki diÄŸer araçların sinyallerine ne kadar güvenebilirsiniz? 
            • BulunduÄŸunuz yerden kavÅŸağı tam olarak göremiyorsanız ne yapmanız gerekir?
            • KavÅŸaklarda görüş mesafesi neden çok önemlidir?
            • Görüşü iyi olmayan kavÅŸağı nasıl tanımlarsınız?
            • Trafik iÅŸaret ve levhalarının olmadığı kavÅŸaklarda geçiÅŸ üstünlüğü kime aittir?
            • KavÅŸaklarda geçiÅŸ üstünlüğü olan araçlar hangileridir?
            • Dur iÅŸareti neden altıköşe ÅŸeklinde olan tek trafik iÅŸaretidir?
            • YerleÅŸim yerleri içinde kavÅŸaklara kaç metre kala ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmek yasaktır?
            • YerleÅŸim yerleri dışında kavÅŸaklara kaç metre kala ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmek yasaktır?
            • KavÅŸakların kaç metre yakınına park etmek yasaktır?

            2.ÜNİTE ARAÇ KULLANMA - 4. YÖN SİNYALİNİN KULLANILMASI a) Şerit değiştirme b) Yerleşmelerde c) Dönüşlerde d) Araç geçişlerde e) Kalkış yapıp trafiğe girişlerde f) Yol kenarında duruşlarda


            4. YÖN SİNYALİNİN KULLANILMASI
            a) Åžerit deÄŸiÅŸtirme                c) Dönüşlerde             e) Kalkış yapıp trafiÄŸe giriÅŸlerde
            b) YerleÅŸmelerde                  d) Araç geçiÅŸlerde      f) Yol kenarında duruÅŸlarda


            Sinyal kolu genelde direksiyonun saÄŸ veya sol tarafında bulunur. Aracınızda bulunan sinyaller trafiÄŸi kullanan diÄŸer araç ve yayalara orada bulunduÄŸunuzu ve yönünüzü deÄŸiÅŸtirmek istediÄŸinizi haber vererek dikkatlerini çekmek için kullandığınız bir trafik dilidir. Sinyallerinizin doÄŸru zamanda veya baÅŸkalarını ÅŸaşırtmayacak ÅŸekilde verilmesi çok önemlidir. Ayrıca sinyalinizin iÅŸi bitince tekrar kapatmalısınız. Bazı araçlarda sinyal kolu direksiyonun dönmesi ile kendiliÄŸinden kapandığı gibi bazı araçlarda bu sistem olmadığı için ÅŸoför olarak sizin sinyal ışıklarının kapandığından emin olmanız gerekir. Sinyalinizin açık olduÄŸunu sesli uyarı ve gösterge panelindeki yanıp sönen ok iÅŸaretinden anlayabilirsiniz. 


            Diğer araç sürücüleri ve yayalar ile değişik sinyaller vererek iletişim kurabilirsiniz. Bunlar yön ışıkları, kol sinyalleri, fren ışıkları, geri vites ışığı, erken alınan yol pozisyonu ve sürdüğünüz hız durumudur. Sinyal vermeden ve hareketinize başlamadan önce mutlaka aynalarınızı kontrol etmeli verdiğiniz sinyalin diğer trafik kullanıcıları tarafından görüldüğünden emin olmalısınız.


            Ayrıca diğer araçların sinyallerine dikkat etmeli sinyallerini unutmuş veya yanlış kullanmış olabileceklerini göz önünde bulundurup yol pozisyonlarını ve hızlarını da kontrol ettikten sonra manevranıza karar vermelisiniz.


            Şehir içinde diğer sürücüleri uyarmak için verdiğiniz sinyalin en az 3 defa şehir dışında veya trafiğin hızlı aktığı yollarda ise sinyalinizin en az 5 defa yanıp sönmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Sinyal verildiği anda manevra yapmak tehlikelidir.
                   
                            

                     

                       

                   
            Unutmayın, sinyallerinizi başkalarına yapacağınız yön ve hız değişimini bildirmek için kullanmalı, onları kontrol edip sürüşlerini etkilemek için kullanmamalısınız.

            Unutmayın, sinyal vermek size hiç bir üstünlük hakkı tanımadığı gibi yol ve trafik durumunun güvenli olduÄŸunu kontrol etmek herkesin güvenliÄŸi için sizin görevinizdir. 

            DERS Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Neden sinyal vermeniz gerekir?
            • Sinyal verip manevranızı yaptıktan sonra sinyalinizi açık unutursanız ne gibi hatalara sebep olabilirsiniz? 
            • Sinyal vermeden aynalarınızı kontrol etmek neden önemlidir?
            • Zamanında sinyal vermek neden önemlidir?
            • Sinyal verip hemen ardından manevra yapmak güvenli midir?
            • Sinyal vermek bize herhangi bir geçiÅŸ üstünlüğü verir mi?
            • Yanlış zamanda verilen sinyal diÄŸer araç ve yayaları nasıl etkiler?
            • DiÄŸer araçların sinyallerine ne kadar güvenebilirsiniz?


            2. ÜNİTE ARAÇ KULLANMA - 5. DÖRTLÜ SİNYAL (FLAŞÖR KULLANMA) KURALLARI a) Dikkatli olunması gereken yerlerde b) Arıza, kaza ve buna benzer hallerde c) Kısa süreli duraklamalarda



            5. DÖRTLÜ SİNYAL (FLAŞÖR KULLANMA) KURALLARI
            a) Dikkatli olunması gereken yerlerde  b) Arıza, kaza ve buna benzer hallerde  c) Kısa süreli duraklamalarda

                            

                 


            Dörtlü sinyaller diğer araç sürücülerine ve yayalara aracınızın arıza, kaza veya acil bir durum için durduğunu ve bu sebepten dolayı trafik akışını engellediğini bildirmek için kullanılır.
                                                                                                    
            Otoyol veya trafiğin hızlı aktığı yollarda ileride olan bir kazayı arkanızdaki araçlara bildirmek için yavaşlarken dörtlü uyarı ışıklarını kullanabilirsiniz. Flaşör düğmesine basıldığında tüm sinyaller yanacak ve arkanızdaki araçları uyararak onların size çarpma riskini azaltacaktır. Siz de dörtlü sinyalleri yanan bir araca daha dikkatli yaklaşmalı, güvenli ise yolunuza devam etmelisiniz.
                                                        

                         


            Dörtlü uyarı ışıkları park edilmesi yasak olan yerlere parketmek şoförün isteğine göre çiftli park edip trafiğin akışını etkilemek veya diğer araç sürücülerine teşekkür etmek için kullanılmamalıdır. Bu tür durumlarda kullanılan dörtlü uyarı ışıkları diğer araç sürücülerine ve yayalara yanlış bilgi verip kazalara sebep olabilir.


            Acil bir durum dışında aracınızı yasalara uygun en yakın yere park etmeli trafiÄŸin akışını engellememelisiniz. 


            DERS Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Dörtlü sinyaller nerelerde kullanılır?
            • Dörtlü sinyalleri hareket halinde ne zaman kullanmanız gerekir?
            • Dörtlü sinyalleri yanan bir araca nasıl yaklaÅŸmanız gerekir?


            2. ÜNİTE ARAÇ KULLANMA - 6. IŞIKLARIN KULLANILMASI a) Farların kullanımı b) Flaş Selektör yapma c) İç Aydınlatma d) Sis lambalarının Kullanılması


            6. IÅžIKLARIN KULLANILMASI

            a) Farların kullanımı:Aracınızın farları geceleyin veya ışığın az olduğu durumlarda yolu görmek veya diğer araç sürücüleri ve yayalar tarafından görülmek için kullanılır. Farlar açıldığında gösterge panelinde yeşil renkte uyarı ışığı yanar.


            Kısa farlar yaklaşık 25 metreyi aydınlatacağından kısa farları diğer sürücülerin ve yayaların gözünü kamaştırmamak için genelde şehir içinde aydınlatmanın yeterli olduğu yerlerde, araçları yakın takip ederken, önümüzdeki aracı sollamaya başlayıp aynı hizaya gelinceye kadar ve karşılaşmalarda kullanmak gerekir.


             Uzun farlar yaklaşık 100 metreyi aydınlatacağından genelde ÅŸehir dışlarında, karanlıkta ve kötü hava koÅŸullarında araç kullanırken kullanılmalıdır.   



            b) Flaş Selektör yapma:


                
            Selektör yapmak kornayı kullanmayla aynı anlama geldiÄŸinden sizin sadece orada olduÄŸunuzu diÄŸer sürücü ve yayalara bildirmek ve onları uyarmakdir. Yanlış bir alışkanlık olarak selektör yapmayı ‘’GEÇ’’ anlamında kullanmak kazalara sebep olmaktadır. 



            c) İç Aydınlatma:   


                                                                                                                                    Aracınızın içinde sürücü ve yolcuların kullabilmeleri için dizayn edilmiÅŸtir. Genelde kapıların üzerinde ve tavanda bulunan bu lambalar aracınızın içini aydınlatır. Araç hareket ederken kullanmak sürücünün görüşünü etkileyebildiÄŸinden sadece aracınız park halinde iken kullanılmalıdır.




            d) Sis lambalarının Kullanılması:


            Sis lambaları görüş mesafesinin 100 metrenin altına düştüğü hava koÅŸullarında kullanılmalıdır. Sis lambalarını açtığınızda farlarınız ve  aracınızın arkasındaki lambalar daha parlak duruma gelir. Görüş mesafesi normale döndüğünde sis lambalarınızı kapatmalısınız. Normal hava ÅŸartlarında kullanılan sis lambaları diÄŸer sürücülerin gözünü kamaÅŸtırabilir veya sizin frene basıp yavaÅŸladığınızı sanabilirler. Kazalara sebep olmamak için her zaman trafik ve hava durumuna uygun lambaları kullanmalısınız. Sis lambaları açıldığında gösterge panelinde mavi renkli uyarı ışığı yanar.


            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Aracın uzun farları açıldığında gösterge panelinde hangi renk uyarı lambası yanar?
            • Aracın kısa farları açıldığında gösterge panelinde hangi renk uyarı lambası yanar?
            • Aracın gösterge panelinde bulunan mavi uyarı ışığının yanması sürücüye neyi bildirir?
            • Sis lambalarını hangi durumlarda kullanırsınız?
            • Görüş mesafesi normal olan yerlerde sis lambalarını yakarak araç sürmek diÄŸer araçları nasıl etkiler?
            • Selektör neden yapılır ve anlamı nedir?
            • Karşınızdaki araç size selektör yapıyor ise sizin ne yapmanız gerekir?
            • Selektör yaparak ışıkların neden ‘‘Geç’’ anlamında kullanılmamalıdır?
            • Yakını ve uzağı gösteren farlar kaç metre ilerisini gösterecek ÅŸekilde ayarlanmalıdır?
            • Reflektör nedir ve neden kullanılmalıdır?

            7. Şerit Değiştirme ve Uygun Şerite Yerleşme, a)- b)-c) Şerit değiştirme düz gitmek, sağa sapabilme, sola sapabilmek için yerleşme, d) Tramvay rayları e) Tren geçidi bulunan yerlerde yerleşme


            7. ŞERİT DEĞİŞTİRME VE UYGUN ŞERİDE YERLEŞME

            a) Åžerit deÄŸiÅŸtirme ve düz gitmek için yerleÅŸme: 


                                                                   


            KavÅŸaklara yaklaşırken trafik iÅŸaretlerine ve yola dikkatlice bakıp hangi ÅŸeridin düz gitmek için kullanılacağına doÄŸru zamanda karar vermeli son saniyede ve ani olarak ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmemelisiniz. Ayrıca ÅŸerit deÄŸiÅŸtirirken diÄŸer araçların yavaÅŸlamalarına veya durmalarına sebep olup herhangi bir ÅŸekilde trafiÄŸi etkilememelisiniz. 


            • EÄŸer ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmeniz gerekiyor ise iç ve dış aynalarınızı kontrol edin.
            • DiÄŸer sürücüleri bilgilendirmek için ÅŸerit deÄŸiÅŸtireceÄŸiz tarafa sinyal verin. Sinyalinizin doÄŸru zamanda verilmesi ve diÄŸer sürücüleri ÅŸaşırtmaması gerekir.
            • EÄŸer gerekiyorsa kör noktalarınızın güvenli olması için ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmeden çevrenizi tekrar kontrol edin.
            • DeÄŸiÅŸtireceÄŸiniz ÅŸeride göre hızınızı ayarlayıp güvenli ise ÅŸerit deÄŸiÅŸtirin.
            • Düz gideceÄŸiniz bu ÅŸeridi ortalayıp yol pozisyonunuzu aldıktan sonra tekrar aynalarınızı kontrol edip sürüşünüze devam edin. 

            b) Åžerit deÄŸiÅŸtirme ve saÄŸa sapabilmek için yerleÅŸme: 

                                                                                  


            Kavşağa yaklaştığınızı sağdaki tali yolu gösteren trafik uyarı işaretini görüp sağa dönmeye karar verdikten sonra manevranızı aşağıdaki sıralamayı takip ederek yapabilirsiniz.

            • Arkanızdaki veya sağınızdaki araçların, bisiklet ve motosikletlerin durumundan haberdar olmak için aynalarınızı kontrol edin.
            • SaÄŸ sinyal iÅŸaretinizi vererek diÄŸer araçları bilgilendirin. EÄŸer döneceÄŸiniz tali yoldan önce herhangi bir giriÅŸ veya saÄŸa dönüş varsa sinyalinizi bu dönüşü geçtikten sonra verin.
            • Yol pozisyonunuzu ayarlayın. SaÄŸ kaldırımla aranızda yaklaşık 1metre mesafe bırakın. SaÄŸ kaldırıma 1 metreden fazla mesafe bırakırsanız diÄŸer araçlar bu boÅŸluÄŸa girmek isteyebilirler. EÄŸer kaldırımla aranızdaki mesafe az olursa saÄŸa dönerken arka tekerleriniz kaldırıma çıkabilir, yayalara çarpabilirsiniz.
            • DöneceÄŸiniz kavÅŸaÄŸa göre fren pedalına basarak hızınızı azaltıp uygun vitese geçin. Fren pedalına bastığınızda arkadaki kırmızı fren lambaları yanacağından arkanızdaki araç sürücüleri yavaÅŸladığınızı anlayacaklardır. KavÅŸaÄŸa hızlı yaklaşırsanız dönmeden sert fren yapmanız gerekeceÄŸinden kazalara sebep olabirsiniz. KavÅŸaÄŸa çok yavaÅŸ yaklaÅŸmakta diÄŸer araçların sizi sollamasına veya kaldırımda bekleyen yayaların önünüzden karşıya geçmeye baÅŸlamalarına sebep olacağı için tehlike yaratır.                                                                                                                                               

               


            Tali yola yaklaşırken önünüzde bisikletli veya yavaÅŸ hareket eden bir araç varsa ve kavÅŸaÄŸa yakın iseniz yavaÅŸlayıp bisikletli veya araç kavÅŸağı geçtikten sonra dönmelisiniz. 




            Yaklaşık olarak arabanızın ön tekerleri döneceÄŸiniz yolun baÅŸlangıcı ile aynı hizaya gelince aynalarınızı tekrar kontrol edip aracınızla kaldırım arasında bisiklet veya yayaların olmadığına emin olup direksiyonu saÄŸa çevirerek tali yola dönün. 



            Direksiyonu erken çevirirseniz arka tekerler kaldırıma çıkıp yayalara çarpabilir. 






            Eğer direksiyonu geç çevirirseniz bu seferde çok geniş dönmenize sebep olup tali yoldan ana yola girmeye hazırlanan araçlara çarpmanıza sebep olabilirsiniz. Dönerken direksiyon zamanlaması çok önemlidir. Bu beceriyi zamanla pratik yaparak kazanabilirsiniz.


            Tali yola döndükten sonra yol pozisyonunuzu düzeltmek ve çevrenizi kontrol etmek için aynalarınızı kontrol edip güvenli ise hızınız arttırabilirsiniz.



            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Ä°leride saÄŸ tali yol olduÄŸunu nasıl anlarsınız?
            • Ana yoldan tali yola yaklaşırken neden aynalarınızı kontrol etmeniz ve sinyal vermeniz gerekir?
            • KavÅŸaÄŸa hızlı veya yavaÅŸ yaklaÅŸmanın tehlikeleri nelerdir?
            • KavÅŸakta dönüş noktasını nasıl anlarsınız?
            • Ana yoldan saÄŸa dönmeden kavÅŸaÄŸa ve döndüğünüz tali yola neden dikkatlice bakmanız gerekir?
            • SaÄŸ tali yola dönmeden saÄŸ dış aynayı neden kontrol etmeniz gerekir?
            • Tali yola döndükten sonra neden aynalarınızı kontrol etmeniz gerekir?
            • Tali yola yaklaşırken araç sollamak güvenlimidir?


            c) Şerit değiştirme ve sola sapabilmek için yerleşme: Kavşağa yaklaştığınızı soldaki tali yolu gösteren trafik uyarı işaretini görüp sola dönmeye karar verdikten sonra manevranızı aşağıdaki sıralamayı takip ederek yapabilirsiniz.

                                                                     

              • Arkanızdaki veya solunuzdaki araçların, bisiklet ve motosikletlerin durumundan haberdar olmak için aynalarınızı kontrol edin.
              • Sol sinyal iÅŸaretinizi vererek diÄŸer araçları bilgilendirin. EÄŸer döneceÄŸiniz tali yoldan önce herhangi bir giriÅŸ veya sola dönüş varsa sinyalinizi bu dönüşü geçtikten sonra verin. 
              • Yol pozisyonunuzu ayarlayın. Yolun orta çizgisine yaklaşın fakat karşıdan gelen trafiÄŸin ÅŸeridine geçmeyin ve aracınızın önünü sol tali yolun yaklaşık ortasıyla aynı hizaya gelinceye kadar düz tutun.
              • DöneceÄŸiniz kavÅŸaÄŸa göre fren pedalına basarak hızınızı azaltıp vites kolunu uygun vitese atın. Fren pedalına bastığınızda arkadaki kırmızı fren lambaları yanacağından arkanızdaki araç sürücüleri yavaÅŸladığınızı anlayacaklardır. KavÅŸaÄŸa hızlı yaklaşırsanız dönmeden sert fren yapmanız gerekeceÄŸinden kazalara sebep olabirsiniz. KavÅŸaÄŸa çok yavaÅŸ yaklaşırsanız diÄŸer araçların sizi sıkıştırmasına veya kaldırımda bekleyen yayaların önünüzden karşıya geçmeye baÅŸlamalarına sebep olacağı için bu durum tehlike yaratır.


              Tali yola yaklaşırken önünüzde bisikletli veya yavaş hareket eden bir araç varsa ve kavşağa yakın iseniz yavaşlayıp bisikletli veya araç kavşağı geçtikten sonra dönmelisiniz.

              • Yol pozisyonunuzu yolun orta çizgisine yakın tutun fakat karşıdan gelen trafiÄŸin ÅŸeridine geçmeyin ve aracınızın önünü sol tali yolun yaklaşık ortasıyla aynı hizaya gelinceye kadar düz yaklaşın ve tali yolu rahatca görebilecek bir yerde durun. 
              • Karşıdan gelen araçların hızını ve tali yolu kontrol edin. Dönüşünüz karşı ÅŸeritten gelen araçları yavaÅŸlatmamalı veya durmalarına sebep olamamalıdır. EÄŸer karşı ÅŸeritten bir araç geliyorsa ve dönüş içi yeterli vaktin olduÄŸuna emin deÄŸilseniz durum güvenli oluncaya kadar bekleyip daha sonra manevranızı tamamlayın.

              •                         

                                                                       

              • Dönerken direksiyonu erken çevirirseniz arka tekerler ön tekerlere göre daha içten döneceÄŸinden tali yoldan ana yola girmeye hazırlanan araçlara çarpmanıza sebep olabilir. 





              • EÄŸer direksiyonu geç çevirirseniz çok geniÅŸ dönmenize ve kaldırıma çıkmanıza veya yaylara çarpmanıza sebep olur. Dönerken direksiyon zamanlaması çok önemlidir. Bu beceriyi zamanla pratik yaparak kazanabilirsiniz.






              • Dönmeye baÅŸlamadan önce solunuzda araç veya motosikletli olup olmadığından emin olmak için aynalarınızı kontrol edin. Tali yolda karşıdan karşıya geçen yayalara yol verip döndükten sonra yol pozisyonunuzu düzeltmek ve çevrenizi kontrol etmek için aynalarınızı kontrol edip güvenli ise hızınız arttırıp yolunuza devam edin.





              d) Tramvay rayları bulunan yerlerde yerleÅŸme: 
              Tramvaylar genelde elektrik ile çalışan toplu ulaşım araçlarıdır. Tramvay yollarını kullanmamalı tramvay yol ve uyarı işaretlerini bilip uymalısınız. Tramvay geçitlerini kapayıp kazaya sebep olursanız tüm toplu taşımayı etkilersiniz.

                                        

              e) Tren geçidi bulunan yerlerde yerleÅŸme: 
              Tren yollarının ve araç yollarının kesiştiği yerlere tren geçidi (Hemzemin geçidi) denir. Günümüzde trenlerin hızlı ve ağır yük taşımalarından dolayı durabilmeleri için uzun bir mesafeye ihtiyaçları vardır. Bu tür geçitlere yaklaşırken güvenli bir hızda yaklaşmalı eğer geçite tren yaklaşmıyorsa ve güvenli ise geçit üzerinde durmadan veya bariyerler arasından zig zag yapmadan kurallara uygun olarak geçmelisiniz.

                   

              Bariyer olan geçitlerde tren geçidi ışıklarına, sesli alarma ve bariyerlere uymalısınız.

              Bariyer olmayan geçitlerde her iki tarafı iyice dinleyip tren gelmediÄŸine emin olduktan sonra geçmelisiniz. 
              EÄŸer tren yolu geçidinde aracınız bozulursa aracınızın içindeki herkesi acilen dışarı çıkarıp geçitten aracınızı tren gelmeden çekmelisiniz. EÄŸer geçitte uyarı lambaları yanmaya, sesli alarm sistemi çalışmaya veya bariyerler inmeye baÅŸlarsa aracınızı bırakıp güvenli bir yere gidip en yakın telefondan Devlet Demir yollarını veya polisi arayıp durumu haber vermelisiniz. 

              KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

              • Tramvay ve tren geçitleri üzerinde durmak veya parketmek neden yasaktır?
              • Tramvay ve tren geçitlerine yaklaşırken neden hızınızı azaltmalısınız?

            8-DÖNEL KAVŞAKLARDA GİTME , a- Dönel kavşağa giriş ve yol verme , b-Dönel kavşakta uygun şerit , c- Dönel kavşak içinde gidiş , d- Dönel kavşaktan çıkış


            8. DÖNEL KAVŞAKLARDA GİTME


            Dönel kavÅŸak araçların ve trafiÄŸin daha hızlı ve güvenli akabilmesi için ortasında yuvaklak bir adacık bulunan bir kavÅŸak çeÅŸididir. Araçlar dönel kavÅŸaklarda ortada bulunan bu adacığın etrafından dönmelidir. 

             
            a) Dönel kavÅŸaÄŸa giriÅŸ ve yol verme,                   b) Dönel kavÅŸakta uygun ÅŸerit, 
            c) Dönel kavÅŸak içinde gidiÅŸ,                                d) Dönel kavÅŸaktan çıkış:

             
            Yukarıdaki konuları kısaca açıklayacak olursak
            Dönel kavşaklara yaklaşırken trafik uyarı işaratlerine ve yol çizgilerine dikkat etmeli gideceğiniz yöne göre en uygun şeridi kavşağa yaklaşırken seçmelisiniz. İki şerit arasında kalıp şeritleri kapatmamalısınız. Ayrıca şerit değiştirmeniz gerekiyorsa bunu zamanında yapmalı, geç ve ani şerit değiştirmemelisiniz. Şehir içlerinde 30 metre şehir dışında kavşağa 150 metre içinde şerit değiştirmek yasaktır.

            Yaklaştığınız dönel kavşağa bağlanan yolları görebiliyorsanız ve yaklaşan araç yoksa kavşaktan önce durmanıza gerek yoktur. Kavşağa yaklaşırken ayna, sinyal ve manevra kuralına uymalı hızınızı yavaşlatarak kavşağı kontrol etmek için kendinize zaman vermelisiniz. Eğer kavşakta araç varsa kavşağa girmeden kavşaktaki araçlara yol vermelisiniz.

            Trafik ışıkları ile kontrol edilen kavÅŸaklarda trafik ışıklarına uyunuz.  KavÅŸaÄŸa girdiÄŸinizde gideceginiz yöne göre en uygun ÅŸeritte olmalısınız. Bisikletliler ve uzun araçlar dönel kavÅŸakta geniÅŸ dönmeleri gerektiÄŸinden dış ÅŸeritte kalmaları sizi yanıltmasın. Dönel kavÅŸaktan çıkmadan önceki çıkışı geçtiÄŸinizde saÄŸa çıkış sinyalinizi vermeli ve diÄŸer araçları bilgilendirip aynalarınızı kontrol ettikten sonra çıkmalısınız. 

            Dönel kavşakta sola sapma:

                    

            • Aynalarınızı kontrol edin.
            • Sol sinyalinizi yakın.
            • Yol pozisyonunuzu trafik iÅŸaret ve yol çizgilerine göre en uygun ÅŸeride göre ayarlayın. Trafik iÅŸareti ve yol çizgisi olmayan yollarda yolun ortasına yakın en sol ÅŸeritten yaklaşın.
            • KavÅŸakta geçiÅŸ üstünlüğünü vermeniz gerekebileceÄŸinden hızınızı yavaÅŸlatarak en uygun vitese atın.
            • YaklaÅŸtığınız dönel kavÅŸağı ve baÄŸlanan yolları kontrol ederek yaklaÅŸan araçların durumuna göre durmanızın veya durmamanızın gerektiÄŸine karar verin.
            • EÄŸer kavÅŸakta sol tarafınızdan araç geliyor ise kavÅŸaktan önce durup yol verin. 
            • KavÅŸakta sol tarafınız güvenli ise dönel kavÅŸaÄŸa girip adacığa yakın en sol ÅŸeritte kalın.
            • Dönel kavÅŸaktan çıkmadan bir önceki çıkışı geçtiÄŸinizde saÄŸa çıkış sinyalinizi vermeli ve diÄŸer araçları bilgilendirip aynalarınızı kontrol ettikten sonra çıkmalısınız. 


            Dönel kavÅŸakta saÄŸa sapma:   

                       

            • Aynalarınızı kontrol edin.
            • SaÄŸ sinyalinizi yakın.
            • Yol pozisyonunuzu trafik iÅŸaret ve yol çizgilerine göre en uygun ÅŸeride göre ayarlayın. Trafik iÅŸareti ve yol çizgisi olmayan yollarda yolun en sağındaki ÅŸeritten yaklaşın.
            • KavÅŸakta geçiÅŸ üstünlüğünü vermeniz gerekebileceÄŸinden hızınızı yavaÅŸlatarak en uygun vitese atın.
            • YaklaÅŸtığınız dönel kavÅŸağı ve baÄŸlanan yolları kontrol ederek yaklaÅŸan araçların durumuna göre durmanızın veya durmamanızın gerektiÄŸine karar verin.
            • EÄŸer kavÅŸakta sol tarafınızdan araç geliyor ise kavÅŸaktan önce durup yol verin. 
            • KavÅŸakta sol tarafınız güvenli ise dönel kavÅŸaÄŸa girip en saÄŸ ÅŸeritte kalın.
            • SaÄŸ sinyalinizi çıkış sinyali olarak kullanarak aynalarınızı kontrol ettikten sonra dönel kavÅŸaktan çıkmalısınız. 


            Dönel kavşakta düz sapma:

            •     

            • Aynalarınızı kontrol edin.
            • Düz gideceÄŸiniz için sinyal vermenize gerek yoktur.
            • Yol pozisyonunuzu trafik iÅŸaret ve yol çizgilerine göre en uygun ÅŸeride göre ayarlayın. Trafik iÅŸareti ve yol çizgisi olmayan yollarda yolun en sağındaki ÅŸeritten yaklaşın.
            • KavÅŸakta geçiÅŸ üstünlüğünü vermeniz gerekebileceÄŸinden hızınızı yavaÅŸlatarak vites kolunu en uygun vitese atın.
            • YaklaÅŸtığınız dönel kavÅŸağı ve baÄŸlanan yolları kontrol ederek yaklaÅŸan araçların durumuna göre durmanızın veya durmamanızın gerektiÄŸine karar verin.
            • EÄŸer kavÅŸakta sol tarafınızdan araç geliyor ise kavÅŸaktan önce durup yol verin. 
            • KavÅŸakta sol tarafınız güvenli ise dönel kavÅŸaÄŸa girip en saÄŸ ÅŸeritte kalın.
            • Dönel kavÅŸaktan çıkmadan bir önceki çıkışı geçtiÄŸinizde saÄŸa çıkış sinyalinizi vermeli ve diÄŸer araçları bilgilendirip aynalarınızı kontrol ettikten sonra çıkmalısınız. 


            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Dönel kavÅŸaÄŸa yaklaÅŸtığınızı nasıl anlarsınız?
            • Dönel kavÅŸaÄŸa yaklaşırken her zaman sinyal vermek gerekli midir?
            • Dönel kavÅŸakta geçiÅŸ üstünlüğü kime aittir?
            • Dönel kavÅŸakta sola dönecekseniz hangi ÅŸeritte yaklaÅŸmanız gerekir?
            • Dönel kavÅŸaÄŸa hızlı veya yavaÅŸ yaklaÅŸmanın tehlikeleri nelerdir?
            • Dönel kavÅŸaktan çıkmadan saÄŸ çıkış sinyalini vermek neden önemlidir?
            • YerleÅŸim yerleri içinde kavÅŸaklara kaç metre kala ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmek yasaktır?
            • YerleÅŸim yerleri dışında kavÅŸaklara kaç metre kala ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmek yasaktır?
            • Dönel kavÅŸaÄŸa yaklaÅŸan sürücüler geçiÅŸ üstünlüğünü kime vermek zorundadır?
            • Dönel kavÅŸağın içinde neden araç sollanmaz?
            • Dönel kavÅŸaktan çıkmadan saÄŸ aynayı kontrol etmek neden önemlidir?

            9-YOĞUN TRAFİĞİ OLAN YOLLARA GİRİŞ , a- Yoğun trafiği olan yollara girerken ilk geçiş hakkını verme , b- Yoğun trafiğe girerken sıra ile geçiş metodu uygulama


            9. YOĞUN TRAFİĞİ OLAN YOLLARA GİRİŞ


            a) Yoğun trafiği olan yollara girerken ilk geçiş hakkını verme:
            Tali yoldan ana yola yaklaşırken kavşaktan önceki trafik işaretlerine dikkat edip her zaman ayna, sinyal ve manevra kuralını kullanarak yaklaşmalı ve yolu karşıdan karşıya geçmeye başlamış olan yayalara yol vermelisiniz. Ana yollara ve kavşaklara girmeden önce gerekiyorsa durmalı ve araçlara ilk geçiş hakkını vermeli herhangi bir şekilde araçların akışını etkilememelisiniz.

                                             
                                              
            Kavşaktaki görüş mesafeniz yolun durumuna göre değişeceğinden park etmiş araçlardan dolayı görüş mesafesinizin kısıtlandığı yollarda, karanlık, yağışlı ve karlı hava durumlarında, virajlarda ve tepe üstlerindeki kavşaklarda daha dikkatli olmalısınız. Bu tür yollarda kavşağı daha iyi görebilmek için yavaşça öne doğru ilerlemeli ve yolun güvenli olduğuna karar verdikten sonra devam etmelisiniz. Unutmayın motosikletler küçük ve hızlı olduklarından kavşaklarda görmek daha zordur.
            Ana yola girmek için beklerken solunuzdaki aracın bulunduğunuz yola dönmek için sinyalinin yanmasına güvenerek yola girerseniz kazalara sebep olabilirsiniz. Çünkü şoför sinyali unutmuş veya yanlış kullanmış olabilir. Bu tür durumlarda araç bulunduğunuz tali yola dönmeye başladıktan sonra hareket etmek gerekir.
            Trafiğin hızlı aktığı yollara girmeden araçların hızlarını ve yolun durumunu göz önünde bulundurmalı, hızınızı ana yoldaki araçların hızına göre ayarlamalı yola giriş yaptığınızda araçların akışını herhangi bir şekilde etkilememelisiniz.

                                         
            Çift yönlü ana yollara girmeden şekilde görülen her ana yola farklı bir yol gibi davranmalı ilk yol güvenli olunca yolun yarısına kadar gidip diğer yolda güvenli oluncaya kadar beklemelisiniz. Eğer bekleyeceğiniz bölüm aracınızdan küçük ise her iki yolda güvenli oluncaya kadar ana yola girmemeli tali yolda beklemelisiniz.


            Geçiş üstünlüğü olan acil servis araçlarına güvenli olduğu sürece yol vermelisiniz.


            b) Yoğun trafiğe girerken sıra ile geçiş hakkını verme (Fremuar metodu):

            İki veya üç şeritli otoban veya karayollarında herhangi bir sebepten dolayı bulunduğunuz şerit kapanırsa yolunuza devam edebilmek için şeridinizi değiştirmeniz gerekir. İleride yolun kapandığını gördüğünüz andan itibaren güvenli olarak en kısa zamanda şerit değiştirmeniz gerekir. Eğer şerit değiştirmeyi son ana bırakırsanız trafiğin aksamasına sebep olabilirsiniz. Şerit değiştirme fermuar yöntemine göre yapılır.

            Fermuar yöntemi trafiÄŸin normal aktığı ÅŸeritteki her sürücü hafiften yavaÅŸlayarak kapanacak olan ÅŸeritteki bir sürücünün güvenli olarak ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmesine yardımcı olduÄŸu bir yöntemdir. 
              






            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • KavÅŸaklarda ilk geçiÅŸ üstünlüğü kime aittir?
            • KavÅŸaÄŸa girmek için bekliyorken eÄŸer solunuzdaki araç saÄŸa dönmek için sinyali vermiÅŸ geliyorsa ne yapmanız gerekir?
            • KavÅŸaÄŸa girerken diÄŸer araçların akışını neden etkilememelisiniz?
            • YoÄŸun trafiÄŸe girerken sıra ile geçiÅŸ metodu nedir?
            • KavÅŸaklarda özellikle neden motosikletlilere dikkat etmelisiniz?

            10-VİRAJ YAPMA , a- Büyük kavisli virajlar , b- Küçük kavisli virajlar , c- Keskin virajlar , d- Orta kavisli virajlar


            10. VÄ°RAJ YAPMA

            a) Büyük kavisli virajlar, b) Küçük kavisli virajlar, d) Orta kavisli virajlar:

                                       

             
            Yolun sağa veya sola kıvrılmasına viraj denilir. Viraja girmeden hız ve pozisyonunuzu virajın keskinliğine göre ayarlamalı viraj içinde hızınızda ani bir değişiklik yapmadan virajdan çıkabilmelisiniz. Virajda aracınızın hızını arttırmadan fakat ayağınızı gaz pedalında tutup motorun çekiş gücüyle dönmelisiniz. Viraja yaklaşırken gerekliyse düşük vitese atmalısınız. Düşük vites size daha fazla araç kontrolü sağlar. Hızlı yaklaşılan ve girilen virajlarda ani fren yapmanızdan veya hızınızdan dolayı aracınız savrulabilir. Kontrolünüzü kaybedebilirsiniz. Yaklaştığınız virajın kıvrımına göre de görüş mesafeniz azalacaktır. Virajda sizin göremediğiniz alanlarda yol çalışması ve arızalı araçlar olabilir. Ayrıca karşıdan gelen araçlar da tehlikeli bir şekilde yaklaşıyor olabilir. Bunun için viraja yaklaşırken hızınızı ve görüş mesafenize uygun yol pozisyonunu ayarlamak hayati önem taşır.



            EÄŸer saÄŸ viraja yaklaşıyorsanız virajın içini ve karşıdan gelen araçları daha iyi görebilmek için yol pozisyonunuz hafiften ÅŸeridinizin sol tarafına yaklaşık olmalı ve görüş mesafenize göre de hızınızı arttırmalı veya yavaÅŸlatmalısınız. SaÄŸ kavisli virajlarda karşıdan gelen araçlara dikkat etmelisiniz. Yanlış yol pozisyonundan dolayı size yaklaÅŸabileceklerinden tehlikeli olabilirler. Acil ve gerekli durumlar dışında kesinlikle yolun karşı ÅŸeridine geçmemelisiniz.  






            Eğer sol viraja yaklaşıyorsanız virajın içini ve karşıdan gelen araçları daha iyi görebilmek için yol pozisyonunuzu hafiften hattınızın sağ tarafına yaklaşık olmalı ve görüş mesafenize göre de hızınızı arttırmalı veya yavaşlatmalısınız. Acil ve gerekli durumlar dışında kesinlikle yolun karşı hattına geçmemelisiniz.




                                              




            c) Keskin virajlar: 

                                                                                                  
            Yaklaştığınız viraja dikkatlice baktığınızda virajın ne kadar keskin ve tehlikeli olduğunu anlayabilirsiniz. Hızlı ve dikkatsizce yaklaşılan virajlarda aracınızı kaydırıp kontrolü kaybedebilir ve kazaya sebep olabilirsiniz. Unutmayın aracınızı görüş mesafenizde durdurabilecek hızda kullanmalısınız.
            Yaklaştığınız virajdan önceki trafik işaretleri viraj hakkında bilgi verecektir. Eğer trafik işareti yoksa görüş mesafeniz, karşı yönden gelen araçlar, ağaçlar, binalar ve yolda görebildiğiniz fren izleri virajın keskinliği hakkında size bilgi verecektir.
            Viraja yaklaşırken siz ne kadar dikkatli olsanız da diÄŸer sürücüleri kontrol etmek için kontrollü olarak yaklaÅŸmalı gerektiÄŸinde görüş mesafenizde durabilmelisiniz. 
            Viraj içinde ani fren ve hız değişimi yapmadan motorun çekiş gücüyle virajdan çıkmalısınız.


            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Sola kavisli virajda en güvenli yol pozisyonu neresidir? 
            • SaÄŸa kavisli virajda en güvenli yol pozisyonu neresidir?
            • Virajlara hızlı yaklaÅŸmanın tehlikeleri nelerdir?
            • Virajlarda neden sollama yapılmaz?
            • Virajlarda fazla gaz vermek veya hızlı gitmek tekerlerin durumunu nasıl etkiler?

                    

            11- TRAFİK İŞARETİ VE İŞARETÇİLERİ OLAN YOLLARDA DAVRANIŞLAR , a- Işıklı trafik işaretlerinde davranışlar , b- Görevli kişilerin işaretlerinde davranışlar


            11. TRAFİK İŞARETİ VE İŞARETÇİLERİ OLAN YOLLARDA YAPILMASI GEREKEN DAVRANIŞLAR


            a) Işıklı Trafik İşaretlerinde davranışlar:

            Trafik ışıkları kavşaklarda ve yaya geçitlerinde trafiğin akışını düzenler. Trafik ışıklarının anlamlarını bilmeli ve trafik ışıklarına uymalısınız. Trafik lambaları kırmızı, sarı ve yeşil renktedir. Kırmızı ışık en üstte, sarı ortada ve yeşil en alttadır. Renk körlüğü veya görme bozukluğu olan insanlar bu sıralamadan ışıkların anlamlarını anlayabilirler. Trafik ışıklarında yayalara dikkat etmeli özellikle engelli, yaşlı ve çocuklar karşıya geçinceya kadar beklemeli, korna çalıp üzerlerine doğru aracınızı hareket ettirmemelisiniz.


            a1) Kırmızı ışık: Anlamı Dur demektir. Kırmızı ışıkta durduğunuzda kavşaktaki diğer araçlara veya yayalara yeşil ışık yanacağından geçiş üstünlüğü bu araç ve yayalara geçer. Kırmızı ışıkta geçmek kazalara sebep olabileceğinden kırmızı ışıkta geçenlere cezai işlem yapılır.



            a2) Kırmızı ve Sarı ışığın birlikte yanması: Yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir. Aracınızı kaldırmaya hazır olmanız gerekir.




            a3) Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu ve geçişin serbest olduğu anlamındadır. Yeşil ışık her an değişebileceğinden hızlanarak yaklaşmak tehlikelidir. Ayrıca yeşil ışıkta geçiş üstünlüğüne sahip olsanızda diğer araçların kırmızı ışıkta geçebileceklerini unutmamalı ve kavşağın iki tarafınıda kontrol ederek dikkatlice geçmelisiniz. Trafiğin yoğun olduğu ve araçların kavşağı tıkadığı veya tıkama riskinin olduğu yerlerde yeşil ışığı geçmeden ve ışıkları rahat görebileceğiniz bir mesafede durmalısınız.


            a4) Sarı ışık: Uyarı anlamında olup, tek başına yanması halinde durmanız gerektiğini bildirir, güvenli olarak duramayacak kadar yaklaşmış araçlar dikkatlice geçebilir.




            a5) Işıklı oklar: KavÅŸaklarda trafik hareketlerini düzenler. YeÅŸil ışıklı ok yandığında araçlar ok yönüne hareket edebilirler. 



             a6) Fasılalı yanıp sönen sarı ışık: KavÅŸaklarda uyarı amaçlı bulunur. Bu ışığa gelindiÄŸinde yolun her iki tarafıda kontrol edildikten sonra güvenliyse devam edilir. Bu ışıkta geçiÅŸ üstünlüğü diÄŸer araçlara aittir.



             a7) Fasılalı yanıp sönen kırmızı ışık: Dur ve yolun her iki tarafını kontrol et anlamındadır. Bu ışıkta aracınızı mutlaka durdurmalı ve her iki tarafında güvenli olduÄŸunu kontrol ettikten sonra hareket etmelisiniz.



             a8) Tramvay ışığı: Beyaz çizgi ÅŸeklindeki ışık tramvaylar içindir. Tramvay geçiÅŸ üstünlüğü olan kavÅŸaklarda durmalı ve tramvay geçmesini beklemelisiniz. Tramvay hattında araç kullanmak yasak ve tehlikelidir.




            a9) Yayalar için yeşil ışık: Yayalar için yol güvenliyse geç anlamındadır. Sadece yuvarlak yeşil ışık olduğu gibi yürüyen adam şeklinde de olabilir. Yayalar her iki tarafın da kontrol ettikten sonra karşıya geçmelidirler. Sürücüler karşıdan geçen yayalara yol vermeli, ışıklar değişse bile yayalar karşıya geçinceye kadar beklemelidirler.


            10) Yayalar için Dur işareti: Yayalar için Dur ve bekle anlamındadır. Yeşil ışık yanıncaya kadar beklenmelidir. Geçiş üstünlüğü araçlara aittir.





            c)Görevli kişilerin işaretlerinde davranışlar: Trafikte görevli kişilerin herhangi bir kaza sonrasında yoğun trafikte ve trafik ışıklarının çalışmadığı kavşaklarda trafiğin akışını düzenleyebilirler. Trafik polisinin vereceği talimatlar diğer trafik kural ve talimatlarından öncelikli olup bu talimatlara uymalısınız. Trafik polisinin bazı hareket ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz.


             b1)Yolun trafiÄŸe açık olması: Trafik polisinin ön ve arkasındaki yollar trafiÄŸe kapalı, saÄŸ ve sol omuz istikametindeki yollar trafiÄŸe açıktır.




            b2) Kavşaktan önce dur işareti:
            Trafik polisinin duruş pozisyonuna göre ön ve arka cephesindeki yollar trafiğe kapalıdır. Bu yollardan gelen araçlar kavşaktan önce durmalıdır. Yol polisin kollarını açtığı yönlerdeki araçlara açıktır.



            b3) Kırmızı ışıkta trafik akımını çekme iÅŸareti: 
            Bir kavşakta trafik ışıkları ile idare edilmekte olan akımın, trafik polisi tarafından yönetilmeye başlanması ve kırmızı ışığa rağmen akımın çekilmesi için kullanılır.



            b4) Sola yön tayini iÅŸareti: 
            Trafik polisinin sağ kolunun dirsekten yola paralel ve sol kolunu omuzdan yola paralel tutması trafiği sola doğru tayin eder.



            b5) SaÄŸa yön tayini iÅŸareti: 

            Trafik polisinin sol kolunun dirsekten yola paralel ve sağ kolunu omuzdan yola paralel tutması trafiği sağa doğru tayin eder.


             
            b6) SaÄŸdan gelen trafiÄŸi hızlandırma iÅŸareti: 
            Bu işaretin seri yapılması sağdan gelen araçların hızlanması talimatını verir.



            b7) Soldan gelen trafiÄŸi hızlandırma iÅŸareti: 
            Bu işaretin seri yapılması soldan gelen araçların hızlanması talimatını verir.



            b8), b9) Yolun bütün trafiğe kapalı olması işareti:
            Trafik polisinin bir kolunun yukarıda diğerinin aşağıda olması kavşağın kapalı olduğunu ve yaklaşan tüm araçların kavşaktan önce durmaları gerektiğini işaret eder.




            b10) SaÄŸ taraftan gelen araçları yavaÅŸlatma iÅŸareti: 
            Trafik polisinin sağ kolunu yavaşlatmak istediği yöne durup şekildeki hareketi seri olarak yapması sağ taraftan gelen araçların yavaşlaması gerektiğini bildirir.


             
            b11) Sol taraftan gelen araçları yavaÅŸlatma iÅŸareti: 
            Trafik polisinin sol kolunu yavaşlatmak istediği yöne durup şekildeki hareketi seri olarak yapması sol taraftan gelen araçların yavaşlaması gerektiğini bildirir.



            b12) SaÄŸa araç durdurma iÅŸlemi: 
            Araç sürücülerinin sağa yanaşarak durmaları anlamındadır.



            b13) Sola araç durdurma iÅŸlemi: 
            Araç sürücülerinin sola yanaşarak durmaları anlamındadır.



            b15) Gece geç iÅŸareti: 
            İşaret çubuğunun ışıklandırılmış ucu baş hizasından geçecek şekilde yay çizilerek tekrarlanır.



            b16) Gece dur iÅŸareti: 
            İşaret çubuğu 45 derecelik bir yay içerisinde vücudun sağından soluna doğru hareket ettirilir. Çubuğun ışıklandırılmış ucu yukarıya bakar vaziyette tutulur.



            b17) Gece dönüş işareti:
            Ä°ÅŸaret çubuÄŸunun ışıklandırılmış ucu, dönüş yapması istenen araca yöneltilerek, çubuk dönüş yönünde çizilen 


                KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Trafik iÅŸaret ve iÅŸaretçilerine neden gerek duyulmuÅŸtur?
            • KavÅŸaklara yakın kullanılan ters üçgen ÅŸekildeki trafik iÅŸaretinin anlamı nedir?
            • Altıgen trafik iÅŸaretinin anlamı nedir ve neden bu ÅŸekilde yapılmıştır?
            • Trafik uyarı iÅŸaretleri genelde hangi ÅŸekildedir?
            • Otoyol iÅŸaretleri hangi renktedir?
            • Kırmızı trafik ışığının anlamı nedir?
            • YeÅŸil trafik ışığının anlamı nedir, yeÅŸil ışığa nasıl yaklaşırsınız? 
            • Fasılalı yanıp sönen sarı ışığın anlamı nedir?
            • Fasılalı yanıp sönen kırmızı ışığın anlamı nedir?
            • Trafik ışıklarının çalışmadığı bir kavÅŸakta geçiÅŸ önceliÄŸi kime aittir?
            • Trafik görevlisinin saÄŸ ve sol kolundan birini havaya kaldırmasının anlamı nedir?


            12- ARAÇ GEÇME (SOLLAMA , YOL VERME ) ,a- Geçiş mesafesinin ve aracın hızının ayarlanması , b- Geçilecek sürücünün uyarılması , c- Geçişe başlama , devam ettirme ve bitirme , d- Takip mesafesinden geç


            12 ARAÇ GEÇME (SOLLAMA, YOL VERME)


            a) Geçiş mesafesinin ve aracın hızının ayarlanması:
            b) Geçilecek sürücünün uyarılması:
            c) Geçişe başlama, devam etme ve bitirme:
            d) Takip mesafesinden geçişe başlama:


            Trafikteki bazı durumlarda önünüzdeki aracı geçmeniz gerekebilir. Normal ÅŸartlarda önünüzdeki aracı sadece soldan geçmelisiniz. Fakat solunuzdaki araçlar trafiÄŸin durumundan dolayı çok yavaÅŸ hareket ediyor, durmak veya dönmek için yavaÅŸlıyorlarsa aynı ÅŸeritte kalmak üzere saÄŸdan da araç geçebilirsiniz. Tek ÅŸeritli yollarda önünüzdeki aracı geçmek için karşı yönden gelen araçlara ait ÅŸeridi kullanılacağınızdan kazaya sebep olmamak için araç geçmeden veya geçerken dikkatli olunmalıdır. Güvenli bir sollama yapıp araç geçmek için Ayna, Sinyal, Hareket kuralını uygulamalısınız.                                         

             
            Ayrıca öndeki aracı takip mesafeniz her zaman olduÄŸu gibi araç geçerkende çok önemlidir. Sollamaya baÅŸladığınızda karşı yönden araç gelebileceÄŸinden tekrar saÄŸ ÅŸeride geçebilecek yeterli zaman ve mesafe olması için araç takip mesafenizi her zaman kontrol etmelisiniz.Yakın takip edilen araçlar sürücünün görüş mesafesini azalatacağından karşıdan gelen araçları görmeden baÅŸlanan sollama ile araç geçmeler kazalara sebep olmaktadır. Araç takip mesafenizi hızınıza ve deÄŸiÅŸen trafik durumlarına göre ayarlamalısınız.               

            Önünüzdeki aracı geçmeden kendinize şu 3 soruyu sormalısınız.
            1- Aracı geçmek gerekli mi?
             
            Eğer siz veya önünüzdeki araç ileride sola dönecekse sollama yapıp geçmek gereksizdir.
            2- Aracı geçmek güvenli mi?
            Görüş mesafenizin kısıtlı olduÄŸu yerlerde tepe üstlerinde, virajlarda, kavÅŸaklarda veya trafiÄŸin yoÄŸun olduÄŸu yerlerde araç sollama güvenli deÄŸildir. Yolun araç geçmek için güvenli olduÄŸuna karar vermeden kesinlikle sollamaya baÅŸlamamalı yan sokaklardan da araç çıkabileceÄŸini unutmamalısınız. 
            3- Aracı sollama yaparak geçmek kanunlara uygun mu? 
            Trafik ve yol işaretleri tarafından geçme yasağının olduğu yerlerde sollama yapılıp araç geçilmez.

                                                   

            Eğer bu 3 sorunun da cevabı evet ise ilk önce çevrenizdeki araçların durumunu ve sizi sollayan araç olup olmadığını görmek için aynalarınızı ve sol kör noktanızı kontrol edin.

            Araç geçmek güvenli ise diğer araçları bilgilendirmek için sol sinyalinizi açın. Sinyaliniz manevranıza başlamadan önce şehir içi yollarda en az 3 defa şehir dışında veya trafiğin hızlı aktığı yollarda ise en az 5 defa yanıp sönmelidir.
            Karşıdan gelebilecek araçları veya yolun güvenli olduğunu görebilmek için yol pozisyonuzu yolun orta çizgisine yaklaşarak almalısınız. Böylece görüş mesafesinizi arttırmış olursunuz.
            Önünüzdeki aracı uyarmak veya dikkatini çekmek için eğer gerekliyse gündüz korna çalabilir gece veya kötü hava durumlarında uzun farlarınızla selektör yapabilirsiniz. Ayrıca gece yapılan araç geçmelerde önünüzdeki aracın sürücüsünün gözünü kamaştırmamak için kısa farlarla geçmeye başlamalı aracınız aynı hizaya geldiğinde uzun farlarınızı açmalısınız.
            Aracı geçmeye başladığınızda hızınızı geçtiğiniz araçtan daha hızlı olması için arttırmalı araca fazla yaklaşmadan normal trafik koşullarında en az 1 metre mesafe bırakarak güvenli olarak manevranızı tamamlamalısınız.
            Aracı geçtikten sonra saÄŸa sinyal vermeli geçtiÄŸiniz aracı iç aynanızda görünceye kadar düz gitmeli ve güvenli olunca saÄŸ ÅŸeride geçmelisiniz. GeçtiÄŸiniz aracı iç aynanızda görmeden saÄŸ ÅŸeride geçerseniz geçtiÄŸiniz aracı yavaÅŸlatabilir veya kazaya sebep olabilirsiniz.  
            Sağ şeride geçtiğinizde tekrar aynalarınızı kontrol ettikten sonra yolunuza devam edebilirsiniz.
            Eğer sizi diğer bir aracın geçtiğini fark ettiyseniz ayağınızı hafifçe gaz pedalından kaldırarak hızınızı azaltmalı ve geçen araca yardım etmesiniz.

            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Tek ÅŸeritli yollarda sollama yaparak araç geçerken hangi tehlikelerle karşılaÅŸabilirsiniz?
            • Geçmek istediÄŸiniz sürücüyü geçmeye baÅŸlamadan önce neden ve nasıl uyarırsınız?
            • Araç geçerken hangi kurala uymak zorundasınız?
            • Aracı sollayıp geçtikten sonra saÄŸ ÅŸeride geçmeden önce hangi aynalarınızı kontrol etmelisiniz?
            • SaÄŸdan hangi ÅŸartlarda araç geçilir?
            • Nerelerde araç sollanmaz?
            • TrafiÄŸin kalabalık ve yavaÅŸ aktığı yollarda araç geçmeden önce motosiklet ve bisikletlilere neden dikkat etmek zorundasınız?
            • Güvenli takip mesafesinden ne anlıyorsunuz?
            • Geçilen araç sürücüsünün uyacağı kurallar nelerdir?

            14- GEÇİŞ ÖNCELİĞİ a-b-c-d-e-f-g-h , Karşıdan Gelen Aracı Karşılama


            14. GEÇİŞ ÖNCELİĞİ

                                                       
            a) Geçişlerde temel güvenlik kuralı ve karşıdan gelen aracı karşılama:

                                   
            Yolun herhangi bir sebepten dolayı daraldığı ve karşılıklı gelen iki aracın aynı anda geçemediği yollarda eğer karşı yönden gelen araç yolun daralan yerine daha yakınsa araca geçiş üstünlüğünü verip yolun en geniş yerinde aracın geçişini engellemeyecek uygun bir yerde durun. Eğer acele eder önce siz gitmek isterseniz yolu tıkayabilirsiniz. Durmadan önce sizi takip eden araçları bilgilendirmek için sol sinyalinizi yakın, sinyalinizi yakmazsanız araçlar sizin yol verdiğinizi anlamayıp sizi sollamaya çalışıp yolu tıkayabilirler. Karşıdan gelen araç geçtikten sonra ve başka araç gelmiyorsa hareket edebilirsiniz.

            TrafiÄŸin normal aktığı durumlarda park etmiÅŸ araçların yanından geçerken en az bir araç kapısı boyu yaklaşık 1 metre mesafe bırakmanız gerekir. Bu mesafe aniden açılacak kapılardan dolayı oluÅŸabilecek kazaları önleyebilir. EÄŸer yol daralıyor veya diÄŸer araçların yanından geçerken 1 metreden az bir mesafede geçmeniz gerekiyor ise araçlara yaklaÅŸtığınız mesafeye kadar hızınızı da azaltmanız gerekir. Araçlara fazla yaklaÅŸtığınızda özellikle aynalar çarpıp kırılabileceÄŸi için her zaman mesafenize ve hızınıza dikkat etmeniz önemlidir. 


            b) GeçiÅŸ önceliÄŸi olan yollarda geçiÅŸ: 
                                                    
            Kavşaklara gelindiğinde tali yollardaki araçlar ana yollardaki araçlara geçiş önceliği vermek zorundadır. Her ne kadar geçiş üstünlüğüne sahip olsanızda her zaman diğer araçlara dikkat etmeli hata yapabileceklerini göz önünde bulundurarak aracınızı kullanmalısınız.


            c) Sağdan gelen araçların geçiş önceliği:

                                                                          
            Trafiğin normal aktığı durumlarda herhangi bir trafik işareti olmayan veya trafik ışığı ile kontrol edilmemiş olan kavşaklarda geçiş üstünlüğü sağdan gelen araca aittir. Bu aracın motorlu veya motorsuz olması geçiş üstünlüğü kuralını etkilemez. Kavşağa geldiğinizde hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna emin değilseniz acele etmeden diğer araca yol vermek daha güvenli olacaktır.


            d) GeçiÅŸ önceliÄŸi olan araçlar: 

            Mavi-Kırmızı, Kırmızı tepe lambası kullanan acil servis hizmeti veren araçlara geçiÅŸ üstünlüğü verilmelidir. Bu araçları 


            1) Ambulans veya acil tıbbi yardım amaçlı kullanılan araçlar (Mavi veya Mavi –Kırmızı tepe lambası)
            2) İtfaiye araçları veya acil müdahale araçları (Kırmızı tepe lambası)
            3) Sanık ve suçlu takip eden zabıta araçları (Mavi veya Mavi-Kırmızı tepe lambası)
            4) Trafik hizmetlerine ait araçlar (Mavi veya Mavi-Kırmızı tepe lambası) 
            5) Sadece alarm durumunda olmak üzere sivil savunma hizmetlerine ait araçlar (Kırmızı tepe lambası)
            6) Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar (Mavi tepe lambası)   
            Bu araçların kavşakta karşılaşmaları halinde yukarıdaki sıralamaya göre birbirlerine ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Ayrıca dar yollarda araçlar kendiden daha büyük ölçüdeki araçlara geçiş hakkını vermek zorundadır.


            e) Geçiş kolaylığı sağlama:

             



            Geçiş üstünlüğü hakkını verdiğimiz araçlara gerektiğinde sağa yanaşarak veya sığınma cebine girerek geçiş kolaylığı sağlamalısınız. Geçiş kolaylığı sağlamak için ani fren veya hareket etmek kazalara sebep olabilir.







            f-g-h) Yayalara, çocuklara ve yaÅŸlılara karşı davranış: 

            Yayalarda trafiÄŸin bir parçasıdır. Ä°nsan olarak yaÅŸadığımız olaylar sürücü olarak dikkatimizi dağıtıp kazalara sebep olabileceÄŸi için aynısını yayalardan da beklemelisiniz. Ä°nsanların fiziksel ve ruhsal hallerinin, yaşına göre hareket ve görüş kabiliyetlerinin deÄŸiÅŸebileceÄŸini unutmamalı her zaman yayalara dikkat etmelisiniz. YaÅŸlılar çocuklar ve engelli insanlara yardımcı olmalı özel olarak ayrılmış araç park yerlerine ve kaldırımlara park etmemelisiniz.  


            Özellikle kavşaklarda ve trafik ışıklarında dönerken veya yaklaşırken, okul ve alış veriş merkezleri çevresinde, otobüs veya tramvay durakları yakınlarında daha fazla yaya olduğundan bu bölgelerde daha dikkatli araç kullanmalısınız.






            ı) Hayvanlara karşı davranış:
            Şehir dışında veya ormanlık arazide araç kullanıyorsanız çevrenizdeki hayvanları ürkütebilirsiniz. Bu tür yollarda aracınızın camını güvenlik yönünden kapalı bulundurmalısınız. Hayvanları ürkütmeden yanından yavaşca ve sessizce yeteri kadar mesafe bırakarak geçmelisiniz.


            i) Bisikletliler, Motosikletliler:
            Günümüzde trafikte bisiklet ve motosikletlerin hafif olmaları ve arabalara göre daha çabuk hareket etmeleri bu araçların trafikte kullanılmalarını arttırmıştır. Araç sürücüleri kadar bisiklet ve motosikletlerin de trafikte bulunma hakları vardır. 
            Motosiklet ve bisikletlerin hızlı ve küçük olmalarından dolayı bu araçları özellikle kavşaklarda ve trafiğin çok yavaş aktığı yollarda göremeyebilir, fark edemeyebilirsiniz. Bu yollarda kazalara sebep olmamak için daha dikkat etmek gerekir. Ayrıca motosiklet ve bisikletliler hava koşullarından ve diğer araçların rüzgarından etkilenebilir, yağışlı havalarda su birikintisinden, yoldaki metal kapaklardan veya diğer sebeplerden dolayı ani hareket yapabilirler. Bu araçlara fazla yaklaşmamalı her zaman aranızda uygun bir mesafe bırakmalısınız.


            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • GeçiÅŸlerde temel güvenlik kuralı nedir?
            • Karşıdan gelen araç size selektör yaparsa sizin ne yapmanız gerekir?
            • Dar yollarda araçların yanlarından geçerken ne kadar mesafe bırakmalısınız?
            • GeçiÅŸ önceliÄŸi olan araçlar hangileridir?
            • GeçiÅŸ üstünlüğüne sahip bir aracın duyulur ve görülür iÅŸaretini aldığınızda nasıl hareket etmelisiniz?
            • YeÅŸil tepe lambası hangi araçlarda bulunur?
            • Kırmızı tepe lambası hangi araçlarda bulunur?
            • GeçiÅŸ üstünlüğünün size ait olduÄŸu yollarda diÄŸer araçların size yol verdiÄŸinden nasıl emin olabilirsiniz?
            • Trafikte yayalara karşı neden daha dikkatli davranmanız gerekir?
            • Trafikte çocuklara karşı neden daha dikkatli davranmanız gerekir?
            • Trafikte hayvanlara karşı neden daha dikkatli davranmanız gerekir?
            • KavÅŸaklarda motosikletler neden daha tehlikelidirler?
            • Yağışlı ve rüzgarlı havalar bisiklet ve motosikletleri nasıl etkiler?

            15-KONVOY HALÄ°NDE GÄ°DÄ°ÅžLER (GÃœVENLÄ° TAKÄ°P MESAFESÄ° -Ä°KÄ° SANÄ°YE KURALI ) , a- Arka arkaya (derin konvoy) gidiÅŸler , b- Yan yana gidiÅŸler


            15. KONVOY HALÄ°NDE GÄ°DÄ°ÅžLER


            Takip mesafesi:

                                                           
                   
            Aracınızı sürerken önünüzdeki araçla aranızda bulunan mesafeye takip mesafesi denir. Günümüzde kazaların çoğu araçların birbirini yakın takip edip fazla yaklaşmalarından veya trafik ve yol durumuna göre hızlı araç kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Yakın takip edilen araçların herhangi bir sebepten dolayı ani olarak durması veya yavaşlaması halinde arkadaki araçların bunun farkına varıp güvenli olarak durabilmeleri için yeterli vakit ve mesafenin olması gerekir. Sizin ve yolcularınızın güvenliği takip mesafesine bağlıdır.


            Normal hava ve yol durumunda iyi tekerlek ve frenlere sahip bir aracın durabilmesi için araç sürücüsünün önünde oluşan tehlikeyi görmesi ve durmaya karar vermesi yaklaşık 1 saniye, frene basıp aracını durdurması da 1 saniye süreceğinden toplam takip mesafesinin en az 2 saniye olması gerekir. Bunun için önünüzdeki araçları en az 2 saniye mesafeden takip etmelisiniz. Trafiğin sıkıştığı ve araçların çok yavaş hareket ettiği yollarda fazla mesafe bırakmak pek mümkün olmadığından bu gibi zamanlarda en az 1 saniyelik bir takip mesafesi bırakabilirsiniz. 2 saniye kuralı yağışlı havalarda tekerlerin ıslak zeminli yolu kavramasını azaltacağından normal takip mesafesinin 2 katı olmalı, karlı ve buzlu zeminli yollarda ise takip mesafesi en az 10 katı olmalıdır. Ayrıca yolun eğimi de durma ve takip mesafesini etkileyebilir.

                           
            Güvenli takip mesafeniz yaklaşık olarak aracınızın hızının yarısı kadar olmalıdır. Şekilde değişik hızlarda yaklaşık takip mesafelerini görebilirsiniz.


            Takip mesafesini ayarlamak için önünüzdeki araç sabit bir cisimin yanından geçerken 88, 89 sayılarını sayın eğer saymayı bitirdikten sonra sabit cisme ulaştıysanız takip mesafeniz yeterlidir. Önüzdeki aracı güvenli takip mesafesinden daha az bir mesafede takip etmeniz kaza yapma riskini arttıracaktır.


            EÄŸer arkanızdaki araç sizi çok yakın takip ediyorsa ayağınızı hafifçe gaz pedalından kaldırıp aracınızı yavaÅŸlatarak takip mesafenizin artmasını saÄŸlayın. Çünkü önünüzdeki araç ani fren yaparsa takip mesafenizin daha büyük olmasından dolayı frenlerinizi yavaÅŸca kullanıp arkanızdaki aracı uyararak size çarpma riskini azaltabilirsiniz. 

             
            Konvoy halinde gidiÅŸler:




            Konvoy halinde araç kullanan araç sürücüleri araçları arasında sollama yapıp geçmek isteyen diÄŸer araçların güvenli olarak girip çıkabilecekleri kadar bir mesafe bırakmalı ve diÄŸer araçların akışını etkilememelidirler. Bırakılan bu mesafe takip mesafesinden daha az olmamalıdır. 






            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Arka arkaya veya konvoy halinde araç kullanmalarda oluÅŸabilecek tehlikeler nelerdir? Bu tehlikeleri nasıl önleyebilirsiniz?
            • Güvenli durma mesafesine nasıl karar verebilirsiniz?
            • Güvenli durma mesafesini neler etkileyebilir ?
            • Tekerleklerin et kalınlığı veya hava basıncı durma mesafesini nasıl etkiler ?
            • Araçları yakın takip etmenin veya gereksiz yere yaklaÅŸmanın tehlikeleri nelerdir?
            • Arkanızdaki araç sizi çok yakın takip ediyorsa ne yapmalısınız?
            • Ä°ki saniye kuralı nedir?
            • Araçların yanında geçerken normal ÅŸartlarda en az ne kadar mesafe bırakmanız gerekir?
            • Saatte 50 km hızla sürülen bir aracın güvenli takip mesafesi kaç metredir?
            • Yağışlı ve karlı havalar güvenli takip mesafesini nasıl etkiler?
            • Yağışlı havalarda takip mesafesini kaç katı arttırmalısınız?
            • Karlı havalarda takip mesafesini kaç katı arttırmalısınız? 


            16- ÅžEHÄ°RLER ARASI YOLLARDA GÄ°DÄ°ÅžLER ,17-DAÄžLIK YOLLARDA GÄ°DÄ°ÅžLER


            16. Şehirler arası yollarda gidişler (Açık ana yollarda):

            Uzun zaman ve yüksek hızda kullanılan araçların bozulma riski fazla olduğundan uzun bir yolculuğa çıkmadan aracınızın tüm kontrollerini yapmalısınız. Sürücü olarakta dinç olmalı, kullandığınız ilaç varsa etkilerini önceden öğrenmeli ve uzun yolda yorulmamak için belirli sürelerde durup dinlenmelisiniz. Durma ve dinlenme imkanı oluncaya kadar camınızı hafifce açarak temiz oksijen almanız uykunuzu kaçırıp daha dinçleşmenizi sağlayacaktır.


            Şehirler arası yollarda araçlar daha hızlı hareket ettiklerinden dolayı oluşabilecek tehlikeleri görebilmek ve hazır olabilmek için ne kadar hızlı giderseniz o kadar ileriye bakmanız gerekir. Şehirler arası yollarda sol şeritten ani çıkışlar yapmamalı, diğer araçların önünü kesmemek ve kazalara sebep olmamak için önceden sağ şeride girmeli ve çıkış yapmalısınız. Ayrıca bu tür yollara giren ve çıkan diğer araçlara da dikkat etmelisiniz.

                                              
                                
            Her zaman trafik ışıklarına dikkatli yaklaÅŸmalı, kavÅŸaklara veya tepe üstlerine yaklaşırken sollama yapıp araç geçmemelisiniz. EÄŸer araç geçmeniz gerekiyorsa Ayna, Sinyal, Hareket kuralını uygulayarak geçmelisiniz. 


            Şehirler arası yollar genelde açık arazilerle çevrili olduğundan bu tür yollarda, viyadüklerde veya diğer büyük araçları geçerken aracınız ani bir rüzgar tarafından savrulabilir. Eğer rüzgarın aracınızı savurmaya çalıştığını veya aracınızın kontrolünü etkilediğini hissederseniz ayağınızı gazdan hafifletip direksiyonu iki elinizle düz tutmaya devam edin. Rüzgarı hissettiğinizde gaza basıp hızlanmaya çalışırsanız aracınız hafifleyeceğinden daha fazla etkilenecektir. Genelde bu rüzgar fazla uzun sürmez ani olarak gelir ve biter fakat bazen araçları diğer şeritlere sürükleyebilecek kadar güçlüdür.


            Åžehirler arası yollarda sürücülerin trafik ve yolun durumuna göre hızlı araç kullanmaları veya araçları yakın mesafede takip etmeleri ciddi kazalara sebep olmaktadır. 
            Şehirler arası yollarda gereksiz yere durulmamalı, park edilmemeli arıza halinde ise yardım gelinceye kadar flaşörleri kullanarak diğer araçlar uyarılmalıdır. Eğer aracınızı hareket ettiremiyor ve ana yoldan çıkaramıyorsanız aracınızdaki insanları güvenli bir yere götürmeli, hayvanları ise yolda koşma riski olduğu için araçta bırakmalısınız.


            17. Dağlık yollarda gidişler:
                               
            İyi sürücüler yolu her zaman iyi okuyup (izleyip veya görüp) yolda olabilecek potansiyel tehlikeleri tahmin edebilirler. Sürdüğünüz bölge ve yolları her ne kadar da iyi bilseniz de bu tür yollardaki durumlar her an değişebileceğinden her zaman dikkatli araç kullanmalısınız.


            Dağlık yollarda veya ormandaki keskin virajlara dikkat etmeli hızınızı virajdan önce yavaşlayarak potansiyel tehlikelere karşı hazırlıklı olmalısınız.


            Hız limiti ulaşılması gereken bir hedef değildir. Yolun ve havanın durumuna göre en uygun hızı seçmelisiniz. Aracınızın hızı hız limitini geçmemelidir.


            Dağlık yollarda tepeye çıkış yapan aracın motoruna normalden daha fazla güç bineceğinden özellikle büyük araçlar daha yavaş hareket ederler. Bu tür yollarda acele etmemeli gerekmedikçe araç geçmemelisiniz. Tepeye tırmanırken aracınız küçük viteste daha güçlü tırmanacağından olabildiğince küçük vites kullanmalısınız. Tepeden aşağı inişlerde ise aracınız daha çabuk hızlanacağından hızınıza ve frenlerinize dikkat etmelisiniz. İnişlerde yavaşlamak için çok kullanılan frenler fazla ısınmadan dolayı tutmayabilirler. İnişlerde aracınızın fazla hızlanmaması için düşük viteste kullanmak daha uygundur.

            Tepelerden inişlerde veya dar yollarda gerektiğinde karşıdan gelen araçlara geçiş kolaylığı sağlamak amacıyla sığınma cebine girerek veya sağa çekerek yol vermelisiniz.


            DaÄŸlık ve ormanlık yollarda araçların arkasında trafiÄŸe takılıp kaldıysanız sabırlı olmalı önünüzdeki aracı geçmek için acele etmemelisiniz. Bu tür yollarda yol kenarında büyüyen aÄŸaç ve çalılar görüş mesafenizi kısıtlayaca için aracınızı herhangi bir olay karşısında güvenli olarak durdurabilecek hızda sürmelisiniz. Yağışlı ve buzlu havalar yolun yüzeyinde çamur veya çukurlar oluÅŸturabileceÄŸinden araç takip mesafenizi arttırmalı gerekmedikçe araç geçmemelisiniz. 


            Yollardaki su birikintilerinden dolayı su tekerlerle yol arasında kalacağından aracınızın suda kızaklanmasına basitce kaymasına sebep olabilir. Aracınızın su üzerinde kaydığını direksiyon kontrolünüzün hafiflemesinden anlayabilirsiniz. Aracınızın kaydığını hissettiğinizde fren veya gaz pedalına basmayın aracınız su birikintisnden çıktığında tekerler tekrar yolu kavrayacaklardır. Su birikisinden dolayı ıslanan fren balatalarınızı fren pedalını kısa bir süre hafifce basılı tutarak kurutabilirsiniz.


            DaÄŸlık ve ormanlık yollarda hayvanların, bisikletlilerin veya yayaların yanından geçeçekseniz fazla yaklaÅŸmadan geniÅŸ alarak ve düşük hızda geçmelisiniz. 


            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Åžehirler arası yollarda seyahat etmeden önce aracınızda hangi kontrolleri yapmanız gerekir?
            • TrafiÄŸin hızlı aktığı yollarda araç sollamadan önce neden ayna, sinyal ve hareket kuralını kullanmalısınız?
            • TrafiÄŸin hızlı aktığı yollarda önünüzdeki aracın dörtlü uyarı ışıklarını yakarak yavaÅŸlamaya baÅŸlamasının anlamı nedir?
            • Åžehirler arası yollara giren araçlara neden dikkat etmelisiniz? 
            • Araç kullanırken kendinizi yorgun hissediyorsanız ne yapmanız gerekir?
            • DaÄŸlık yollarda araç sollamadan nelere dikkat etmelisiniz?
            • DaÄŸlık yollarda çamur ve su birikintilerinden geçerken nelere dikkat etmelisiniz?
            • Su birikintisinden geçtikten sonra frenlerinizi nasıl kurutursunuz?
            • Yol kenarındaki at ve diÄŸer hayvanların yanından geçerken nelere dikkat etmelisiniz?

            18-OTOBAN YOLLARDA GİDİŞ ( ERİŞME KONTROLLÜ), a-Otobana giriş,b- Otoban üzerinde gidiş, c- Otobanda şerit değiştirme, d- Otobanda araç geçiş, e- Otobanda arıza ve kaza,f-Otobandan çıkış


            18 OTOBAN YOLLARDA GÄ°DÄ°Åž (ERÄ°ÅžME KONTROLLÃœ) 
             

                                     

            a) Otobana giriÅŸ:

            Otoyollara OGS otomatik geçiş sistemi ve HGS hızlı geçiş sistemi olan geçişlerden girilir ve bu tür geçişlerden çıkılır. Gidilen mesafeye göre ücret alınmaktadır.


            Bu sistemlerden giriş yaptıktan sonra hızlanma şeridinde sol sinyalinizi verip hızınızı otoyoldaki araçların hızına göre ayarla. Aynalarınızı kontrol ettikten sonra diğer araçları etkilemeden otoyol bandına giriş yapmalısınız. Hızlanma şeridindeki araçlar geçiş üstünlüğünü otoyol bandındaki araçlara vermek zorundadırlar. Otoyoldaki araçlar hızlı olduğundan dolayı otoyol bandına yavaş veya zamansız girmek ciddi kazalara sebep olabilir..


            Otoyollarda uzun süreli ve süratli araç kullanmadan önce aracınızın iç ve dış kontrollerini yapmalı, kendizi yorgun ve hasta hissediyorsanız otoyolda araç kullanmamalısınız. Uzun bir yolculuÄŸa çıkmadan önce yolculuÄŸunuzu planlamalı her 2 saatte bir en az 20 dakika durup dinlenmelisiniz. EÄŸer otoyolda araç kullanıyor ve kendinizi yorgun ve uykulu hissediyorsanız en yakın yavaÅŸlama ÅŸeridinden otobandan çıkarak dinlenmelisiniz. YavaÅŸlama ÅŸeridinden çıkıncaya kadar camınızı biraz açarak temiz oksijen almanız uykunuzu kaçıracaktır. 




            b) Otoban üzerinde gidiş:

            Otobanda hız sınırı kullandığınız araca göre deÄŸiÅŸebilmektedir. Otobanlarda minimum hız sınırı olduÄŸundan dolayı havyanların, yayaların ve motorsuz araçlarla minumun hız sınırına ulaÅŸamayan tarım araçlarının otoyola girmesi yasaktır. Otoyoldaki kötü hava ÅŸartları veya kazalardan dolayı hız sınırı deÄŸiÅŸebileceÄŸi ve kullandığınız ÅŸerit kapanabileceÄŸinden dolayı sürücüleri önceden bilgilendiren trafik iÅŸaret ve iÅŸaretcilerine uymalısınız. Otoyolda normal koÅŸullarda saÄŸ ÅŸeritten gitmeli sol ÅŸeridi araç geçmek için kullanmalısınız. 


            Otoyol trafik işaretleri yeşil renkte olup sadece otoyollarda kullanıldığı için bu işaretlerin anlamlarını bilmeli ve bu kurallara uymalısınız.

             
            Sürat arttıkça araç kontrolü de zorlaşacağından otoyollarda daha dikkatli araç kullanmalı, aniden olabilecek kazalara karşı hazır olmalısınız. Otoyollarda trafik durumları ani olarak değişebileceğinden düzenli olarak aynalarınızı ve çevrenizi kontrol ederek potensiyel tehlikelere karşı hazır olmalınız. Süratinize göre takip mesafenizi ayarlamalı gerektiğinde yavaşlamaya normalden daha erken başlamalı, acil ve geç frene basmamalısınız. Yakın takip, otoyollarda bir çok ciddi kazalara sebep olmaktadır.


            c) Otobanda ÅŸerit deÄŸiÅŸtirme, d) Otobanda araç geçiÅŸ: 

            Araç geçmeden aynalarınızı ve kör noktalarınızı kontrol etmeli, şerit değiştirmeden sizi geçen başka bir araç olmadığına emin olmalısınız. Ayna, Sinyal ve Hareket kuralını uygulayarak araç geçmeli ve gerekiyorsa diğer araç sürücülerini korna veya ışıklarınızı flaş yaparak uyarmalısınız. Otoyollarda araçlar hızlı olduklarından dolayı sinyal verdiğinizde diğer sürücülerin sinyalinizi fark etmeleri için sinyalinizin en az 5 defa yanıp sönmesi gerekir.

               
            Genel olarak otoyollarda araçlar hızlı gittiÄŸi için ani karar vermemeli ve ani hareket yapmamalısınız. EÄŸer diÄŸer araçlar trafik kurallarına uymayıp süratli ve tehlikeli araç kullanıp hız sınırını geçiyorlarsa sizi geçmelerine izin verip kendinizi kazalardan uzak tutun. 


            Otobanda araç kullanırken ileride bir kaza görürseniz dörtlü uyarı ışıklarınızı açarak yavaÅŸlamaya baÅŸlayın siz duruncaya kadar dörtlü uyarı ışıkları arkanızdan gelen araçları uyararak yavaÅŸlamalarını saÄŸlayacak ve aracınıza arkadan vurma riskini azaltacaktır. 
            Otoyollar genelde açık arazilerle çevrili olduğu için bu tür yollarda, viyadüklerde veya diğer büyük araçları geçerken aracınız ani bir rüzgar tarafından savrulabilir. Eğer rüzgarın aracınızı savurmaya çalıştığını veya aracınızın kontrolünü etkilediğini hissederseniz ayağınızı gazdan hafifletip direksiyonu iki elinizle düz tutmaya devam edin. Rüzgarı hissettiğinizde gaza basıp hızlanmaya çalışırsanız aracınız daha fazla etkilenecektir. Genelde bu rüzgar fazla uzun sürmez ani olarak gelir ve biter fakat bazen araçları diğer şeritlere sürükleyebilir.

            e) Otobanda arıza ve kaza:
            e1- Arıza bantlarının kullanılması, e2-Park yerlerinin kullanılması:

            Otoyollar genelde transit trafiğe ayrılmış olduğu için bu yollarda kaza ve arıza gibi zorunlu hallerin dışında park etmek, durmak ve geri gitmek yasaktır. Kaza veya arıza durumunda aracınızı emniyet şeridine park etmeli, diğer araçları uyarmak için dörtlü uyarı ışıklarını yakmalısınız. Emniyet şeridi en sağdaki şerit olup sadece arıza ve kaza anında kullanılmalıdır. Normal durumlarda emniyet şeridinin kullanılması ve araç sürülmesi yasaktır.

            Aracınızdaki uyarı reflektörü otoyolda hızlı giden diğer araçların rüzgarından uçup kazalara sebep olabileceğinden dolayı otoyollarda arıza yapıldığında kullanılmaz. Arıza sebebiyle emniyet şeridinde durduğunuzda aracınızdaki yolcularınızı güvenli ise aracınızın ve otobanın dışına çıkarmalısınız.

            Eğer aracınızda hayvan varsa otoyolda koşup kazalara sebep olabilecekleri için aracınızın içinde bırakmalısınız. En kısa sürede aracınızın tamiri veya çekilmesi için gerekli kişi ve kuruluşlara haber vermelisiniz.


             


            f) Otobandan çıkış:

            Otoyollar normal yollara göre daha değişik olup araçların normal yollara göre daha hızlı gidebilmeleri için dizayn edilmiştir. Otoyollarda trafik ışığı ve kavşak bulunmaz. Otoyollar erişme kontrollü karayolu olup sadece hızlanma şeridinden girilir ve sadece yavaşlama şeridinden çıkılır. Otoyoldan çıkmadan sağ şeride geçmeli, otoyol çıkış yaklaşım levhalarına göre hızınızı ayarlamalı ve otoyoldan diğer araçları etkilemeden güvenli olarak çıkmalısınız.

            Otoyolda yüksek hızda araç kullanmaya alıştığınızdan yavaşlama şeridi sonunda gişeler olacağından dolayı yavaşlama şeridine girdiğinizde yavaşlamalı ve hız göstergenizi kontrol ederek yavaşladığınızdan emin olmalısınız.








            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Otobanda maksimum hız sınırı nedir?
            • Otoyolu ve çevre yolundan ayıran özellikleri nelerdir?
            • Otobana girmeden yolculuÄŸunuzu planlayıp araç kontrollerinizi yapmak neden önemlidir?
            • Otobanda normalde hangi ÅŸeritte araç kullanmalısınız?
            • Otobanda araç geçmeden neden ayna, sinyal ve manevra kuralını erken kullanmalısınız?

            3. ÜNİTE DEĞİŞİK HAVA ŞARTLARINDA ARAÇ KULLANMA VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

            1.GECE ARAÇ KULLANMA, 2.GÜNDÜZ ARAÇ KULLANMA


            1. Gece araç kullanma:

            Aracınızın ışıkları gece karanlıkta yolu görmenizi sağladığı gibi trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların da sizi görmesini sağlamaktadır.

            Gece araç kullanmadan tüm lambalarınızın çalıştığından emin olmalısınız. Aracınızı her zaman ani bir tehlike karşısında görüş mesafenizde güvenli olarak durdurabileceğiniz hızda kullanmalısınız.

            Gecenin karanlığı potansiyel tehlikeleri görmenizi engelleyeceği için gece görüş mesafeniz gündüze göre daha da azalacaktır. Bunun içingeceleyin hızınızı görüş mesafenize göre azaltmalı gündüze göre daha yavaş sürmelisiniz.


            Gece görüş mesafeniz kısıtlı olduğundan gerekmedikçe acele etmemeli araç geçmemelisiniz.Aracınızın lambalarını gerektiği gibi kullanmalı trafikteki diğer sürücü ve yayaların gözünü kamaştırmamalısınız. Şehir içinde geceleyin insanları rahatsız etmemeli park halindeyken gereksiz yere motorunuzun devrini yükseltmemeli ve ses kirliliğine sebep olmamalısınız. Ayrıca diğer sürücü ve yayaları geceleri tehlike anında ışıklarınızı selektör yaparak uyarmalı, aracınızın kornasını gece 11:30 ile sabah 7:00 arası kullanmamalısınız.

            Aracınızı park edecekseniz aracınızın arkasındaki reflektörlerin sadece aracınızın arkasında olması nedeniyle trafiÄŸin gittiÄŸi yöne doÄŸru park etmeniz gerekir. Bu da arka yönden gelen araçların, farları ile reflektörlerinizi ve dolayısıyla aracınızı görmelerini saÄŸlar. Virajlara ve dönüşlere yakın park etmek tehlikelidir. 


            2. Gündüz araç kullanma: 

            Aracınızı kullanmadan iç ve dış kontrollerini yapmalısınız. Gündüz güneşin sıcaklığı yolun yüzeyini ve tekerleri etkileyebildiği gibi motorun aşırı ısınıp su kaynatmasına da sebep olabilir. Ayrıca sıcak havalarda araç kullanmak sürücüleri bunaltabilir veya güneşin yola yansımasıyla gözlerini kamaştırıp yoldaki tehlikeleri görmemelerine sebep olabilir.

            Gözlerinizin güneş ışığından etkilenmemesi veya kamaşmaması için uygun bir güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Ayrıca bu tür havalarda daha yavaş araç kullanmalı ve takip mesafenizi arttırmalısınız.


            Gündüz sıcak havalarda uzun yola çıkacaksanız yanınıza yeteri kadar su almalı, düzenli olarak durup dinlenmeli ve aracınızı kontrol etmelisiniz.Yolun yüzeyi sıcaktan etkilenebilir. Bunun dışında araçlardan akan yağ ve diğer sıvılar yolun yüzeyini kayganlaştıracağından hızınıza ve takip mesafenize dikkat etmelisiniz.


            Yayalara ve diğer sürücülere de dikkat etmeli, onların da güneşten ve sıcaktan etkilenebileceklerini unutmamalısınız.

            3.DEĞİŞİK HAVA ŞARTLARINA GÖRE ARAÇ KULLANMA, a- Karlı havalarda, b- Yağışlı havalarda, c- Sisli havalarda, d- Bozuk zeminli yollarda araç kullanma


            3. Değişik hava şartlarına göre araç kullanma:
            Değişen hava şartları değişik sürüş kabiliyetleri istediğinden değişen hava şartları sürücülerde, araç kontrolünde ve yollarda değişikliklere sebep olabilir. Güvenli araç kullanmak için sürüşünüzü değişen hava ve yol durumlarına göre ayarlamalısınız.


            a) Karlı havada araç kullanma: 

            Değişen hava şartları aracınızın bozulmasına, sürücünün görüşünün etkilenmesine veya dikkatinin dağılmasından dolayı kazalara sebep olabilir.

            Güvenliğiniz için kış öncesi aracınızın bakımlarını yaptırmalısınız. Özellikle radyatörde antifiriz ile cam sileceği deposundaki buz çözücü sıvı maddenin olmasından emin olmalısınız. Camlarınızdaki kar ve buzları aracınızı hareket ettirmeden önce temizlemeniz, aracınızı sürerken iyi bir görüşe sahip olamanızı sağlar.

            Hava koşullarını önceden kontrol edip yola çıkmadan aracınızda gerekli alet, kalın kıyafet, yiyecek ve sıcak içecek bulundurun. Ayrıca bölgesel radyo dinlemek de yoldaki kazalar ve hava durumundan haber vereceğinden dolayı faydalı olabilir.


            Kar yağışlı havalarda diÄŸer sürücü ve yayaların sizi görebilmesi için uzun farlarınızı açın. Aracınızın altında birikip donan kar, frenlerinizi ve direksiyon hakimiyetinizi etkileyebileceÄŸi için aracınızın hızına dikkat etmeli ve fren pedalına hafiften basarak frenlerinizi kontrol etmelisiniz.                                                                   
            Buzlu zeminlerde tekerlerin yolu kavraması azalır ve direksiyon kontrolü hafifler. Bu tür havalarda aracınızı güvenli olması kaydıyla olabildiğince yüksek viteste fakat yavaş sürün. Buzlu veya yağışlı havalarda durma mesafesi artacağından dolayı bu tür havalarda araç takip mesafenizi daha fazla tutun.


            Frenlerinizi normalden daha erken ve yavaşça kullanmalı, ani hareketten kaçınarak patinaja sebep olmamalısınız.  Araç sollarken veya geçerken diÄŸer araçların üzerinden kar ve yaÄŸmur ön camınıza gelip görüşünüzü etkileyebilir. Her ne kadar dikkatli ve güvenli bir ÅŸoför olsanız da diÄŸer ÅŸoförler sizin kadar iyi olmayabilirler. Bunun için yola her zaman dikkat etmeli olabilecek tehlikelere karşı hazır bir ÅŸekilde araç kullanmalısınız. 


            b) Yağışlı havada araç kullanma:       

            Yağmurlu havada görüş mesafenizin kısıtlanması kazalara sebep olabileceği için ön camlarınızın dışının sileceklerle temizlenmesi ve içerde oluşabilecek buharlaşmanın da havalandırma sistemi ile kurutulması gerekir. Arka camdaki buharlaşma ise resistanslar ile kurutulmalıdır.

            Yağışlı havalarda araç kullanmadan önce havalandırma sistemini, sileceklerin çalışmasını ve silecek kabı suyunun dolu olmasını kontrol etmelisiniz. Her hangi bir sebepten dolayı aracınızın dışını tam olarak göremiyorsanız kazaya sebep olabileceğinden dolayı aracınızı kullanmamalısınız.


            Yağmurlu ve ıslak yollar sürücüler için her zaman tehlike arz etmektedir. Özellikle yağışın ilk başladığı ve yolların ıslanmaya başladığı zamanlar kayma riskinin en fazla olduğu zamanlardır. Islak yollarda tekerlerin yolu kavraması azalır ve durabilmek için daha fazla mesafe gerekir. Yağmurlu havalarda takip mesafenizin normal takip mesafesine göre iki katı olması gerekir. Islak yollarda hızlı araç kullanmak kayma ve savrulma riskini de arttıracağından bu tür yollarda daha dikkatli ve yavaş araç kullanmalısınız.


            Yollardaki çukurların su birikintileri tarafından dolup kapanacağından dolayı aracınıza zarar vermemek için yavaşlamalısınız. Ayrıca su birikintilerinden dolayı su tekerlerle yol arasında kalacağından aracınızın suda kızaklanmasına basitce kaymasına sebep olabilir. Aracınızın su üzerinde kaydığını direksiyon kontrolünüzün hafiflemesinden anlayabilirsiniz. Aracınızın kaydığını hissettiğinizde fren veya gaz pedalına basmayın aracınız su birikintisinden çıktığında tekerler tekrar yolu kavrayacaklardır. Frenlerin görevini yapabilmesi ve durabilmeniz için fren sisteminin kuru olması gerekir. Su birikisinden dolayı ıslanan fren balatalarınızı fren pedalını kısa bir süre hafifce basılı tutarak kurutmalısınız.

            Geceleyin yolun yüzeyindeki su araçların ışıklarının etkisiyle parlayıp dikkatinizi dağıtabilir.Yağışlı havalarda araçların tekerlerinden savrulan yağmurun aniden ön camınıza gelip görüşünüzü etkileyebileceği için özelikle büyük araçları geçerken daha dikkatli olmalısınız.


            Yağışlı havalarda diÄŸer sürücü ve yayalar tarafından daha iyi görülmek ve dikkat çekebilmek için aracınızın kısa farlarını açmalısınız. 

            c) Sisli havada araç kullanma:

            Sisli havalar araç kullanmanın en tehlikeli olduğu anlardan biridir. Sisli havalarda görüş mesafesinin az olması sebebiyle hızlı ve dikkatsiz araç kullanan sürücülerden dolayı birçok ciddi ve zincirleme kazalar meydana gelmektedir. Sisli havalarda her an bir kazaya yaklaşıyor gibi dikkatli olmalısınız. Aracınızı kullanırken sisten dolayı hızınızın farkına varamayabilirsiniz. Hız göstergesini ve takip mesafenizi daha sık kontrol etmeli görüş mesafeniz içinde durabilecek hızda araç kullanmalısınız.


            Sisli havalarda araç kullanmak tehlike riskini arttıracağından dolayı gerekmedikçe aracınızı kullanmamalısınız.

            Araç kullanmadan camlarınızın temiz ve lambalarınızın çalışıyor olmasına dikkat edin. Aracınızı kullanmadan içerde oluşabilecek buharlaşmayı kurutabilmek için havalandırma sisteminin çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Arka camdaki buharlaşma ise resistanslar ile kurutulmalıdır. Aracınızı kullanırken daha iyi görmek ve görülmek için görüş mesafesinin 100 metre ve altına düştüğü yollarda daha yavaş araç kullanmalı uzun farlarınızı ve sis lambalarınızı açmalısınız. Görüş mesafenizin normale döndüğü yollarda diğer sürücülerin dikkatini dağıtmamak için uzun farlarınızı ve sis lambalarınızı kapatmalısınız. ,


            d) Bozuk zeminli yollarda araç kullanma: 

            Farklı hava koşulları örneğin aşırı sıcak havalar, yağmur, kar, selden dolayı çok kullanılan yolların zeminleri etkilenip hasar görebilir, oluşan çukurlar ve yüzeyin gevşemesinde dolayı kırılma ve kopmalar meydana gelebilir.


            Bozuk zeminli yolarda daha yavaş araç kullanmalı aracınızın tekerlerine ve süspansiyon sistemine zarar vermemelisiniz. Ayrıca bu tür yollarda hızlı araç kullanmak sürücüyü ve yolcuları da rahatsız edebilir. Çevrenize taş parçaları fırlatmanıza, kendi aracınıza veya diğer araçlara zarar vermenize sebep olabilir.


            Bozuk zeminli yollara yaklaşırken trafik iÅŸaretlerine dikkat etmeli, erkenden yavaÅŸlamalı, ani fren ve hareket yapmamalısınız. Önünüzdeki aracın da aniden durabileceÄŸini unutmamalı ve takip mesafenize dikkat etmelisiniz. 





            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Gündüz araç kullanırken nelere dikkat etmelisiniz?
            • Gece araç kullanırken nelere dikkat etmelisiniz?
            • YaÄŸmurlu ve karlı havalar takip mesafesinizi nasıl etkiler?
            • YaÄŸmurlu ve karlı havalar aracınızın kontrolünü nasıl etkiler?
            • Aracınızı kullanmadan önce aracınızın iç ve dış kontrollerini yapmak neden önemlidir?  
            • Kuvvetli rüzgar aracınızı ve diÄŸer araçların kontrollerini nasıl etkileyebilir?
            • Kuvvetli rüzgarlı havalarda özellikle bisiklet ve motosikletleri sollarken nelere dikkat etmelisiniz?
            • Aracınızın sis lambalarını ne zaman kullanmalısınız?
            • Bozuk zeminli yollarda hızlı araç kullanmak aracınıza ve çevrenize ne gibi zararlar verebilir?

            4.ARACIN KAYMASINI (SAVRULMASINI) ÖNLEME


            4. Aracın kaymasını (Savrulmasını) önleme: 

            Aracın kaymasında yol ve tekerlerin de payı olsada asıl sebep aracın ÅŸoförüdür. Åžoförün trafik ve deÄŸiÅŸen hava koÅŸullarına göre hızlı araç kullanması, ani olarak fren yapması veya ani olarak hızlanması tekerlerin yolu kavramalarının azalmasına ve kaymasına sebep olur. 

            Virajlarda veya dönüşlerde hızlı gitmek veya ani fren yapmak ön tekerlerin kaymasına ve aracın savrulmasına sebep olur. EÄŸer aracınızın yönünü direksiyonunuz ile kontrol edemiyorsanız bu ön tekerlerin kaydığına iÅŸarettir. Bu savrulmayı düzeltmek için gaz veya fren pedalındaki gücü azaltmalı ve direksiyonu düz tutmalısınız. 

            Aracın savrulması veya kaymasına sebep olmamak için virajlara veya dönüşlere yaklaşırken hızınızı önceden ayarlamalı, virajlarda ve dönüşlerde gaz pedalını, fren pedalını ve direksiyonu ani olarak kullanmamalısınız. Arka tekerler yolu kavrayamadığından aracın arka köşesinin yana savrulması sürücü tarafından hemen anlaşılabilir.

                                                                                                                                    

                                                              

            Bu savrulmayı düzeltmek için ayağınızı gaz veya fren pedalından hafiften kaldırmalı ve direksiyonu aracın savrulduğu yönün ters tarafına hafifçe çevirerek savrulmayı düzeltmelisiniz. Eğer direksiyonu fazla çevirirseniz aracın savrulması diğer tarafa kayacak ve savrulmaya devam edecektir.


            5. ACİL FRENLEME, a- Aracın normalde acil durdurulması, b- (ABS) Fren sistemi


            5. Acil frenleme: 

            Aracınızı kullanırken herhangi bir sebepten dolayı acil olarak frene basmanız ve durmanız gerekebilir. Ani olarak fren yapma veya durmak, arkanızdaki araçların size çarpmasına sebep olabilir. Araç kullanırken trafikte ve çevrenizde olanları her zaman kontrol ederseniz potansiyel tehlikeleri önceden görebilir daha erken fren yaparak herhangi bir kazaya sebep olmadan durabilirsiniz.

                       
                           
            Asıl önemli olan; acil fren yapmadan bu durumu nasıl engelleyebilirsiniz onu öğrenmelisiniz. Aracınızı sürerken yolda ve yolun kenarlarında neler görebiliyorsunuz veya neler göremiyorsunuz? Bu soruların farkında olup yol kenarında park etmiÅŸ araçların arasından çocukların koÅŸabileceÄŸini, araçların aniden hareket edebileceklerini veya kapılarının aniden açılabileceÄŸini düşünüp yol pozisyonunuzu, hızınızı ona göre ayarlamalı trafiÄŸin kalabalık olduÄŸu yerlerde daha dikkatli ve beklenmedik olaylara her zaman hazırlıklı olmalısınız. 


            Trafik işaretlerine her zaman dikkat etmeli, aracınızı görüş mesafenize ve herhangi ani bir olayda en kısa süre ve mesafede güvenli olarak durabilecek hızda sürmelisiniz. Acil olarak frenleme ve kısa mesafede durma; aracın ve tekerlerin durumuna, bozuk zemin ve yağışlı havalarda değişebilen yolun yüzeyinin durumuna ve şoförün durumuna, dikkatine, yolu ne kadar gördüğüne ve gördüklerine ne kadar çabuk tepki gösterebildiğine bağlıdır. İçinde bulunduğunuz sağlık durumu, stress, fiziksel veya ruhsal durumunuz trafikte olan ani değişikliklere geç tepki göstermenize sebep olabilir.


            Normal sürüş hızınız yanından geçtiğiniz park etmiş araçlara olan mesafenizle orantılı olmalı park etmiş araçlara yaklaştıkça hızınızı da ona göre azaltmalısınız. Ayrıca araçlara yaklaşırken her türlü harekete dikkat etmeli, aracın fren ışıklarından veya camlarının buharlaşmasından da içinde insanların olduğunu her an hareket edebileceklerini, kapılarını açabileceklerini veya araçların aralarından yayaların çıkabileceğini tahmin edip ani ve şiddetli bir fren yapmamak için aracınızı güvenli olarak durabilecek bir hızda sürmelisiniz.


            Herhangi bir sebepten dolayı acil olarak durmanız gerekiyorsa aracınızın kontrolünü kaybetmeden en kısa süre ve mesafede durabilmelisiniz. Ani ve ÅŸiddetli olarak kullanılan fren pedalı aracınızın kontrolden çıkıp yanlara doÄŸru savrulma riskini artırır. Aracınızın durmaya baÅŸlamasına orantılı olarak fren pedalına verdiÄŸiniz gücü de arttırmalısınız. Ani olaylar karşısında ne kadar çabuk tepki gösterip fren pedalını kullanırsanız o kadar erken durabilirsiniz. 
            Fren pedalına gücü arttırarak sıkı bir ÅŸekilde basmalısınız. Ani ve ÅŸiddetli bir ÅŸekilde basarsanız frenler tekerlerinizi kilitleyip yolda her iki yana doÄŸru savrulmanıza sebep olduÄŸu gibi durmanız için gereken mesafeyi de arttırır. 
            Çok sert yapılan fren, tekerleri kilitleyeceği için aracınızın arka kısmı yanlara savrulup kontrolden çıkabileceğinden dolayı aracınızın kontrolunu kaybetmemek için tamamen duruncaya kadar direksiyonu her iki elinizle sıkıca kontrol edin.
            Debriyaja durmadan az önce basmalısınız. Erken kullanılan debriyaj motorla tekerler arasındaki bağlantıyı keseceğinden aracınızın kaymasına veya savrulmasına sebep olabilir. Debriyaja basmaz veya geç basarsanız motorun durmasına sebep olabilirsiniz.


            El frenini aracınız tamamen durmadan çekerseniz tekerleri kilitleyeceÄŸinden aracınızın kaymasına veya savrulmasına sebep olabilirsiniz. Bu durumları engellemek için el frenini aracınız tamamen durduktan sonra kullanmalısınız. 
            Aynalarınızı düzenli olarak her zaman kontrol etmeniz, arkanızdaki araçların mesafesini ve yol pozisyonlarını bilmeniz gerekir. Bunun için ani bir durumda aynalarınızı kontrol etmekle vakit kaybetmeden en kısa mesafede ve sürede durmayı hedeflemelisiniz.


            Aracınız tamamen durduğunda el frenini çekip vitesi boşa alın. Ani olarak durduğunuzdan dolayı yolun ortasında durmuş olabileceğiniz için hareket etmeden önce çevrenizin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Bunun için tüm aynalarınızı ve kör noktalarınızı kontrol edip sinyalinizi verdikten sonra hareket etmelisiniz.


            Ani olaylar karşısında fren pedalına ne kadar güç verilmesi gerektiğini öğrenmek için güvenli alanlarda pratik yapabilirsiniz. Bu güç her araç için değişebileceğinden her şoförün belirli zaman aralıklarında bunu tekrar etmesi ve tecrübe kazanması gerekir.


            Ani fren için yüzeyi kuru olan yollarda frene daha sıkı basmalı, ıslak ve gevşek yüzeylerde ise daha hafif basmalısınız. Bu tür hava ve yollarda duruş mesafeniz artacağından dolayı hızınızı düşürmeli ve önünüzdeki araçları takip ettiğiniz mesafeyi artırmalısınız. Unutmayın, takip mesafesi normal yollarda 2 saniye kuralı olmalı, ıslak havalarda takip mesafesini 2 kat, buzlu havalarda ise 10 kat arttırmalısınız.

              
            a) Aracın normalde acil durdurulması: 

             

             
            Ani bir durumda en kısa mesafede ve sürede durmak için aynalarınızı kontrol etmekle vakit kaybetmeyin. 
            Aracınızın kontrolünü kaybetmemek için tamamen duruncaya kadar direksiyonu her iki elinizle sıkıca kontrol edin. 
            Çok sert yapılan frenleme tekerleri kilitleyeceğinden fren pedalına gücü arttırarak sıkıca basın. Eğer tekerleklerin kilitlendiğini hissederseniz fren pedalındaki gücü hafifletip tekrar frene basarak aracınızı durdurun.
            Debriyaja durmadan az önce basın. Erken kullanılan debriyaj motorla tekerler arasındaki bağlantıyı keseceğinden aracınızın kaymasına veya savrulmasına sebep olabilir.


            Aracınız tamamen durduktan sonra el frenini çekip aracınızı güvene alın.
            Çevrenizin güvenli olduğundan emin olmak için tüm aynalarınızı ve kör noktalarınızı kontrol edip sinyal verdikten sonra hareket edin.


            b) ABS fren sistemi:

            ABS fren sistemi olan araçlarda acil fren yapmanız gerektiğinde fren pedalını sonuna kadar bastırmalı ve pedalı araç duruncaya kadar aşağıda tutmalısınız. ABS fren sistemi değişen trafik durumlarındaki ani duruşlarda tekerlerin kilitlenmesini ve aracınızın kaymasını önleyerek sürücünün direksiyonu tam kontrol etmesi için dizayn edilmiştir. Aracınızın kontağını açtığınızda konsolündeki ABS uyarı ışığı yanmalı aracınız hareket edince bu lamba sönmelidir. Eğer ABS sisteminde bir sorun olursa en kısa zamanda aracınızı servise götürmelisiniz.


            KONU Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR:

            • Trafikte acil frenlemeyi veya ani olarak durmayı nasıl engelleyebilirsiniz?
            • Yağışlı havalarda ıslak yol yüzeyinin durumu ve bozuk zeminli yollar acil durumlarda durma mesafenizi nasıl etkiler?
            • Acil durumlarda durmadan neden aynalara bakılmaz ?
            • Acil olarak frene bastığınızda neden direksiyon simidini daha sıkı tutmalısınız ?
            • Durduktan sonra neden el frenini kullanmalısınız?
            • Acil fren karşısında arka tekerlerin kayması veya savrulmasının sebepleri nelerdir?
            • EÄŸer arabanızın arkası saÄŸa veya sola savruluyorsa bunu nasıl düzeltirsiniz?
            • Frenlerin kitlenip tekerleri kaydırması duruÅŸ mesafesini nasıl etkiler?
            • ABS fren sistemi nasıl çalışır veya çalıştığını nasıl anlarsınız?
            • ABS fren sisteminin avantajları nelerdir?


            A

            A